Skärgårdskurvan

30.7.2014 12:13

På ett sätt är det ju först när man kommer ut till holmen som semestern börjar. Två veckor här känns som ungefär två månader. Ja, faktiskt.

Dag ett och två: Herregud vad skönt. Varför förstod vi inte att det är bara här vi ska vara på semestern?

Dag tre och fyra: Det blir bara skönare. Må denna skärgårdsvistelse aldrig ta slut.

Dag fem och sex: Lugnet har lagt sig. Den första rastlösheten dyker upp. Den övervinns lätt. Bygg en patio (check) och simma lite till. Baka den tredje blåbärspajen. Livet är skönt. Havet är blått.

Dag sju och åtta: Utflykt, nån? Plantera om lite blommor, skörda potatis, åk till havs, följ med algläget. Kolla forecas tiodagarsprognos med två timmars mellanrum. Det är jussaröväder varje dag. Sommaren är evig.

Dag nio och tio: Vi ser en människa i skogsbrynet. Alla sommargäster (inklusive de som är på besök från stan) blir till sig, följer noggrant med rösterna i skogen. Det pågår en livlig debatt: är de blåbärsplockare, har de gått vilse? Är de vänligt inställda? De små känslorna av längtan tillbaka till stan övervinns lätt med en varm sommarkväll på pation, ett kvällsdopp, en ljuv natts sömn.

Dag elva och tolv: Förberedelserna inför den stora terassoljningen inleds. Ska de bli lite mulet någon dag? Antalet blåbärspajer är uppe i fem. Frukostblåbären på yoghurten har minskat successivt. Undrar hur pass ihjältorkade växterna i lägenheten är?

Dag tretton och fjorton: Har ni märkt att det är varmt? Tänk om inte några dagar i stan före jobbet börjar ändå vore en god idé? Terassen är oljad men att få barnen att inte springa på den under 16 timmar visar sig vara ett omöjligt projekt. Vågar man göra upp en brasa, det är torrt i skogen nu.

Dag femton och sexton: Fingrarna är vid det här laget så blåa av blåbär att de får tillbaka sin vanliga färg först i oktober. Myggbetten uppgår i 178. Antal stickor i fötterna och händerna uppgår i 37. Det är tveksamt om rastlösheten längre går att övervinna.

Dag sjutton: Hemfärd. Ett sjutusans stohej. Väl hemma är det skönt i två sekunder. Sen vill man ut till holmen igen.

Inte blev vi bättre människor medan vi var här, men vi fick lite distans till våra liv och kanske till oss själva.

Linus
Skepp ohoj.
Linus
Rönnharun heter denna plats.
Linus
Fin stund 1: mitt livs första nypotatisskörd.
Christa
Fin stund 2: jag byggde en patio. Terass heter det visst också.

Ett - två - tre - semester

27.6.2014 15:11

Plötsligt finner jag mig i situationen att en fem veckor lång semester väntar mig om bara ynkliga 45 minuter. För er som inte kan få nog av Kyrkpressen och förgäves längtade efter att få komma hem till er favorittidning på taburgolvet i går bara för att gråtandes upptäcka att är uppehåll den här veckan ska jag tipsa er om ett urval av sommarens heta läsning från och med nästa vecka.

- Min intervju med Charlotte Vainio om vad begreppet omyndig innebar för kvinnor i senmedeltidens Sverige, också om myten om både den mörka medeltiden och kärnfamiljen

- Min ledare (there is a first time for everything) om att vi måste kunna problematisera den ideologi som sätter evig tillväxt och privat konsumtion före alla andra hänsyn.

- Mitt samtal med Maria Holmgård om hur dett är inte allt det vi måste göra som gör oss stressade utan tanken på allt det vi tycker att vi borde göra.

Och på det lite random semesterbilder!

Liten nyansering

23.6.2014 22:32

För att något nyansera mitt förra inlägg (det är kanske inte så många som delar min typ av humor) så ska ju nämnas att jag är ganska förtjust i min betongbunker, att jag inte känner något stort behov av fler vänner utan är riktigt glad för dem jag har, att jag nu för tillfället faktiskt inte känner mig krasslig och att det väl sällan är särskilt bra att vara övermodig vad gäller ens egen förträfflighet.

Livet känns faktiskt riktigt angenämt just nu. Sätt lite potatisblast på det och ni förstår min entusiasm.

Livet i en liten låda

23.6.2014 10:55

Jag bor i en betongbunker, har nästan inga vänner, har varit förkyld i ett sträck sedan oktober och börjar inse att mina intellektuella glansdagar var på högstadiet. Men med den här farten ser det ut som att jag äter egenodlad nypotatis i augusti. Livet kan inte vara helt skit ändå.

(Skrivet i väntan på sork, svamp och hungriga vitsvanshjortar.)

Pendolino

19.6.2014 14:35

Efter tre dygn utan familjen förra helgen slängde jag i måndags lillgrabben i kärran och hoppade på Pendolinotåget till Bennäs medan Juni är i Sverige på äventyr med sina kusiner.

Tänk att det gått 11 månader sedan han var här senast! Själv var jag här senast i september, så särskilt tätt mellan besöken har det inte blivit på sista tiden.

Tågselfie
Lillis har blivit 18 (okej, det var redan i januari) och fått körkort.
Fiolövning!

Äran

19.6.2014 14:32

Hade äran att vara med på en möhippa i lördags. Bröllop om några veckor!

Hen tror vi inte på

12.6.2014 15:45
I mitt jobb finner jag mig vissa torsdagar sökandes citat ur aktuella tidningar eller tidskrifter.
Hittade flera i Judisk Krönika som jag gillade, bland annat det här av Ronn Elfors Lipsker:

”En sak är dock säker: det som förenar oss alla, sekulära judiska sökare med eller utan skägg, är att vi har EN Gud – och hen tror vi inte på.”
Kanske går det att applicera på en hel bunt andra post-lutheraner också.

Grattis paps

6.6.2014 8:51
Längst till höger i bilden sitter han, minstingen som blir 60 i dag. Grattis pappa! När du fyller 90 är det jag som blir 60, vi kämpar på ett tag till, va?

Hit och dit

4.6.2014 13:44
Jag fick intervjua en av mina internet-idoler häromdagen. Charlotte skriver (ett steg längre) om genus, ett gammalt hus i Sibbo och allt möjligt annat intressant. Vi hade riktigt trevligt och avlivade bland annat myten om den mörka medeltiden och den om kärnfamiljen (jaja, det var väl mest Charlotte, men ändå).
Om ni vill läsa något intressant av henne ska ni klicka bland annat här, där hon säger några ord om ”dagens frenetiska fokus på att viktiga lärdomar är sådana som kan inbringa pengar.”
Charlotte har jag varit medveten om redan en tid, däremot hade jag helt missat den formidabla Elaka bloggaren, vars blogg jag mer eller mindre läst ut den senaste veckan. Läs den om brännande samhällskritik kan tänkas intressera.
En ovanligt behaglig och smart kvinna, rikssvenska med lite finlandssvensk klang är underbar.

Kajsaniemiselfie

3.6.2014 12:29


FöregåendeNästa

Logga in