Glada vappen

1.5.2012 3:33
Nagra soliga dagar, ett antal terasshang med middag, ett par vuxenkvallar med somnade barn, ett farval, en ny destination, ett sunkigt hotellrum, en stycke pajad dator, tva superregniga, svettiga, fuktiga och stormiga dagar senare och snart borjar det bli dags att tanka pa refrangen.

Snart ar vi hemma och om vi forstatt saken ratt har Helsingfors langsamt tinats upp medan vi varit borta. 

Ses snart! 

Hemma!

2.5.2012 19:50
Aldrig tidigare har en såhär lång hemresa med såhär många barn gått såhär smidigt.

Men samma scenario vid touchdown varje gång: Linus med hopplöshet i blicken och jag sprudlande glad och lättad.

Jetlag

3.5.2012 3:43
Ditresans jetlag var över på några dagar och att anpassa sig till tidsskillnaden gick överlag bättre än jag väntat mig.
Det återstår att se hur vi klarar tillbakagången till Finlands tidszon. Ett faktum är att jag är klarvaken (klockan är i skrivande stund 03.45 medan barnen har sovit sedan 22-23-tiden. Snart börjar det kännas som läggdagstid även för mig ...
Lillgrabben tycks ha klarat tidsskillnaden allra bäst, båda vägarna. Mörker tolkar han tydligen som natt, vilket ju är en tacksam historia. Dessutom mysäter han ju ännu flera gånger per natt så några hela nätters sömn har vi i vilket fall som helst inte gått miste om.

Ljusglimt

3.5.2012 17:11
Det bästa (nej det är det inte men nog en av de bra sakerna) med att ha varit på resa i en varm trakt är att det bara finns två par strumpor bland tvätten som ska hängas.

Fördomar

4.5.2012 22:43
Sakta men säkert närmar sig vår flytt. Vi nästan bara glada för den och ser riktigt mycket fram emot att få miljöombyte och något som är helt eget.
Men jag är lite nojig över att bli Esbobo. Vad märkligt det blir. Vad ska jag göra där? Orsaken är ju ändå att en hel rad praktiska orsaker gjorde att vi insåg att vårt liv kan bli rätt bra där nånstans längs med Västerleden.
Min kännedom om Esboliv begränsar sig nästan till några bloggar jag läser och på basis av dem har jag dragit följande slutsatser:
Jag kommer inte att passa in i Esbo för att:
- vi inte kommer att ha en egen terass där vi kan ställa ett nyinförskaffat utemöblemang.
- vi aldrig går på 30-årsfester som håller på till morgonnatten (fast snart ska vi faktiskt på en 40-årsfest).
- inget av våra barn har en Polarn och Pyret-mössa.
Men å andra sidan kommer jag att passa in i Esbo för att:
- vi har två barn, en flicka och en pojke.
- vi har en sommarstuga i Ekenäs.
- min man har seglarskor.
Är det några Esbobor som läser min blogg? Försäkra mig om att jag kommer att trivas. Snälla!

Stackars lilla barn

4.5.2012 23:24
Jag har tidigare ondgjort mig över människor som lite krasst konstaterat att "tygblöjor är sånt man höll på med med första barnet". Men det ska erkännas att det är just precis exakt en mening som skulle kunna komma ur min mun med denna fyra månaders erfarenhet som tvåbarnsmamma.
En annan sak jag har svårt att förstå så här i efterhand är varför jag så envist vägrade ge Juni något annat än modersmjölk de första fyra månaderna fast hon från och med tre månader helt tydligt var hungrig om kvällarna.
Andra saker jag denna andra babyrumba sysslat som var otänkbart under den första:
- värmt pumpad modersmjölk i mikron. (Hu hemska tanke!)
- låtit barnet gråta och vara lite småhungrigt mer än en halv sekund innan man tröstar matar sköter vyssjar.
- kylt ner och värmt upp modersmjölksersättning och som redan varit uppvärmd.
Och så den här som på riktigt är skämmig (och jag bara gjort en gång):
- tillrett modersmjölksersättning på varmt kranvatten. Tänk om Abbe dör i kopparförgiftning eller av mördarbakterier. Då är det mitt fel.
Det är förresten intressant att  i USA är hygienanvisningarna gällande modersmjölksersättning betydligt moderatare än här i Finland. Plötsligt kände jag mig inte längre som en dålig förälder när jag serverade min son mjölk (som förresten var lattebrun av soja) som stått i rumstemperatur mer än en nanosekund.
Det här sörplade Abbe i sig i Florida när jag inte ammade honom.

Egna barn och andras ungar

8.5.2012 11:47
Jag hör till dem som oftast tycker att det är ganska tråkigt att läsa om de små förträffligheter som kommer ur andras barns munnar och har varit sparsam med att bjuda på de skojigheter som yttras i vår familj. Men för eventuellt intresserade ska jag lista några av Junis nyord.

- Hoppgräsare (om den över halvmeter långa iguanan på vår terass i Pompano Beach)
- Den har upphackat (om datorn som har hakat upp sig)
- Fiskmetare (om ett metspö)

På tal om nyord så älskar jag succemorgon-Teds multitaskig = en person som umgås med sin smartphone samtidigt som den umgås med mig.

En soffa och sju år

12.5.2012 16:34
Den soffa som vi haft sedan vi gifte oss hittade just nya ägare i Klaukkala. Med en röd paketbil körde de vänliga människorna bort vår röda vän.

Sju år. Tre lägenheter. Två barn och miljoner kvalster.

Livet, en sån förunderlig sak.

Morsdagspresent

12.5.2012 19:23
Jag fick den bästa morsdagspresenten någonsin i förskott - en (nästan) hel dag ensam hemma. Aldrig någonsin kan ni förstå hur lyxigt det är. Jag har legat på soffan (först på den mjuka röda, nu på kökssoffan som är hård) hela dagen (förutom när jag panikstädade då soffköparna närmade sig). Underbart!

Pust

14.5.2012 21:18
Nu har vi mini-flyttat i dagarna två och jag är redan alldeles matt. Allt man gör med två små tenderar ju liksom bli lite mer utdraget än när bara två vuxna är med. Min beundran går till alla er som bygger hus/renoverar stort med flera små barn i familjen. Vi ska måla några rum och piffa till lite smått och gott och bara det känns som ett, inte övermäktigt, men rejält projekt. Fast roligt är det. Vårt kommande hem in the making!

Lite till

14.5.2012 21:37
Linus dator pajade alltså efter en het (fuktig)  natt ovanpå luftkonditioneraren i ett hotellrum i South Beach. Där tog mitt resebloggande slut, men många fler bilder finns ju. Några här!
Och ja, finska sommaren är ju som bekant lite ... seg.

En era har börjat

18.5.2012 13:42
Nästa gång ni ser en ren matstol hos oss är någongång kring 2015.
Han är förresten mycket förtjust i fast föda. Mums!

Över bäcken

20.5.2012 6:13
Jag uttrycker min glädje med min kusin Heidis ord:


Sannerligen, dagen är kommen. Undrens tid är minsann inte förbi. Hurra. Alltså på riktigt,  HURRA! Jubel och fanfarer! Låt himlen färgas av sprakande fyrverkerier! Må kvittrande småfåglar bära röda sidenband i sina näbbar, och må lustiga ekorrar knyta rosetter av dem i varje träd! Må bjällror pingla och klockor ringa!

Spädbarnet har sovit genom hela natten (20.30-06.00 i vårt fall).

Det ekar

23.5.2012 21:47
Sitter i en lägenhet tömd på möbler. Två barn sover i två tomma rum i varsin ända av bostaden. Den ena har jordgubbsfläckar som aldrig hann tvättas bort över hela ansiktet och den andra snusar på sin älskade mjölktrasa.

Vi ser mycket fram emot flytten av också oss familjemedlemmar, som närmar sig i obestämd takt. Det där med att "bara måla några rum" blev en ordentlig ytrenovering av hela lägenheten och snart flyttar nästa familj in i vår nuvarande hyreslägenhet utan att vi kan flytta in i vårt nya hem ännu. Men en nomadtillvaro passar oss rätt bra. Det är ju sommar. Kasta några rena trosor och några paket Nan i väskan så reder vi oss nog. (Sofia, får vi bo hos er några dagar nästa vecka?)

På tal om nomadliv så tror jag inte att en endaste dag i Abbes liv har sett likadan ut. Han sover när han sover och äter när det har gått ungefär tre timmar sedan han åt senast. Men införandet av kvällsrutiner (bada, d-vitamin, leos sångbok, flaska, godnattsång, aftonbön, somna själv) har hittills varit en sådan succé att jag överväger att införa någon form av dagsrutiner också. För just nu har han så svårt att komma till ro för dagssömnerna. Men nästa gång vi kommer att bo på ett och samma ställe i mer än en vecka är antagligen först i augusti. Sådana brukar åtminstone våra somrar se ut. Hur fixar man rutinerna då?


Linus
Personen på bilden har nästan ingenting med inlägget att göra.

Receptlös

23.5.2012 22:21
Recept i vår familj används för att hämta ut mediciner på apoteket (och det har vi minsann gjort den här vintern). Matlagningen sköter vi oftast utan (lättjan!).

Men när det kommer till bakning känns det skönt att ty sig till säkra mängder. Bullar skulle jag aldrig få för mig att baka utan vinnarreceptet i Sju sorters kakor. Men på senare år har receptlösheten smugit sig in också bland elvispar och plastbunkar. Konstistensen på min blåbärspaj blir inte likadan två gånger, men det är alltid roligt att gå och hoppas på en fullträff.

I dag bakade jag muffins till Junis sista dagisdag i Lill-Hoplax (snyft). Jag började glatt med att googla barnkalas+muffins men slutade med att blanda i lite av vad som fanns i vårt sargade skafferi. Improvisationen fortsatte med glasyren och till slut kände jag mig som självaste Lopptorgskarin.

Dagisdags?

23.5.2012 22:33
Eftersom jag ska jobba heltid under en period på hösten behöver Juni någon form av dagvård eller klubb också i Esbo. Jag har bekantat mig med alternativen och förvånas över de många alternativen:
- svenskspråkigt kommunalt dagis 50 meter från oss (ryktet inte det bästa)
- svenskspråkigt gruppfamiljedaghem 150 meter från oss (inga lediga platser till hösten)
- svenskspråkigt privat daghem (bra rykte, bara kanske lediga platser till senare i höst)
- finskspråkig klubb två dagar i veckan 10 meter från oss
- svenskspråkig församlingsklubb två dagar i veckan 1,5 km från oss
- finskspråkig församlingsklubb tre dagar i veckan 1 km från oss
- finskspråkigt storlek mindre dagis 100 meter från oss (vet inget om ryktet men stämningen god vid första kontakten)
- finskspråkigt/svenskspråkigt språkbadsdagis 300 meter från oss (en ledig plats till augusti)
- finskspråkigt dagis med högst antagligen lediga platser 400 meter från oss
- svenskspråkig privat lekskola (5,5 h) 1,5 h från oss
Nu får vi ju kanske inte plats exakt där vi helst vill och måste kanske ta emot den plats vi får. Men även om vi fick välja och vraka fritt har jag ingen aning om vad som skulle bli bäst.
Vad skulle du välja?
(Minns med fasa situationen då vi som bor i Södra Haga erbjöds en plats i före detta Sibbo i östra Helsingfors. Tänker också på lilla Saga som antagligen får börja i dagis på ett helt annat ställe än där hon bor.)

Resumé

24.5.2012 22:33
Hittade en morgonlista på Karkkis blogg, nu blev det en kvällslista i stället. Lagom sysselsättning sådär under kisspausbidragen.

När vaknade du imorse?
Svar: Abbe väckte mig klockan sex men vi somnade om till sjutiden.

Vad var det första du tänkte när du vaknade?
Svar: Sov han faktiskt hela natten igen?

Har du ringt nån i dag, vem och vad sa ni?
Svar: Har talat med Linus, Sofia, Inkki, Ilona och Helsingfors stads faktureringstjänst. Fick inte tag på Kaidur, vår renoverare.

Vilket humör har du varit på?
Svar: Bättre än medeltalet.

Vad har du på dig just nu?
Svar: Min svart-vitrandiga klänning jag fick av Hanna.

Har du ont någonstans?
Svar: Ja, i svanskotan. Jag ligger på golvet. Vi har ju inga möbler kvar.

Om du fick välja vad som helst att äta just nu, vad är du då sugen på?
Svar: Skulle sitta bra med popkorn.

Hur mycket var din senaste lön på?
Svar: Kela betalade mig 1500 e för några dagar sedan.

Vad köpte du när du drog ditt kort senast?
Svar: Blöjor, modersmjölksersättning och spenatplättar. White trash, jag vet.

Vilken var den första hemsidan du gick in på på internet idag?
Svar: Mailen, mailen. Ingen webbsida, men ändå.

Vad gjorde du idag?
Svar: Flyttstädade köket, tog hand om bebben, betalade räkningar, tog hand om ärenden.

Vilken är den första låten du sätter på idag?
Svar: Har lyssnat på Toorneeroo. Och Cyperns bidrag 2012.

Varför ska man läsa din blogg?
Svar: Den är lite småtrevlig, sådär.

Vad gjorde du för exakt en vecka sedan, den här tidpunkten?
Svar: Sov eller höll på att lägga mig.

Fick du en komplimang idag, för vad?
Svar: Linus har nog sagt något snällt.

När fotade du något senast, och vad?
Svar: På dagen fotade jag kläder som hänger på tork på vår balkong.

Gjorde du av med pengar idag, på vad?
Svar: Betalade visaräkning och dagisavgift.

Om du sträcker ut ditt ben rakt ut, vad snuddar du vid då?
Svar: Linus fot.

Pythagora

27.5.2012 13:56
Det första Linus, med lite tomhet i blicken, säger till mig i morse är följande.

- Jag har glömt hur man härleder Pythagoras sats.

(Nördar är sexiga!)

Sömn föder sömn

28.5.2012 19:39
Jag har sovit ostört från 21 till 06 i natt - och så ofattbart sömnig jag varit hela dagen. För mig är det verkligen så att sömn föder sömn. Jag har ju av olika orsaker (graviditet, spädbarn, andra sömnbesvär) inte sovit en hel natt på ett år skulle jag tro, och har oftast ändå varit rätt så alert (utom månaden efter förlossningen förstås).
Men nog är det ju kanske så att det bästa som finns i hela världen är att vakna utvilad, är det inte det?
Appropå spädbarn och sömn, så finns det kanske inget som har gett mig sådana komplex som sömnskolor. Varför lyckas de inte, varför försöker man inte, varför sover andras barn så bra? Juni har ju aldrig sovit riktigt bra om nätterna och vi höll ju på med flaskmatande ända till hon närmade sig två-årsstrecket.
Nu med lillgrabben lovade jag mig själv att åtminstone försöka. Men någon klassisk 3-nätters sömnskola var det inte frågan om. Vi började långsamt efter att vi kom hem från Florida (då vaknade han upp till 6-7 gånger per natt). Testade kvällsrutiner under en veckas tid. Han sov i vagnen och jag testade vagna om han vaknade. Jag slutade amma om dagarna och började ge fast föda och redigt med modersmjölksersättning. Till slut ammade jag bara om nätterna och en natt bestämde jag mig för att bara vagna honom när han vaknade (man behöver förstås inte sluta amma, men för mig var frestelsen för stor att bara ta fram bröstet vid första lilla skrik). Lite ledsen var han nog, men inte sådär hopplöst. Efter några nätter sov han ganska bra och så småningom varvade han hela nätter med nätter med bara några uppvaknanden. Nu har han sovit en vecka utan att vakna på nätterna alls, men vaknar i stället tidigt om morgnarna. Han sover inte 12 timmar och vi har inga dagsrutiner, men jag är glad ändå. Jag förväntar mig absolut inte att han aldrig mer kommer att vakna om nätterna me n tycker att det är skönt att han åtminstone klarar av att inte äta på natten.
Summa summarum - man behöver inte sömnskola så radikalt. Ta ett steg i taget och låt det ta veckor, månader. Varje natt i bättre riktning är ju trots allt hemåt.

Det reder sig

30.5.2012 10:53
Sitter på ett av stadens caféer och har precis blivit intervjuad av Helsingfors universitets Katja Bargum och känt mig lite viktig.
I morgon får vi flytta in i vår lägenhet och sommaren har vi framför oss.
Förlossningsdepp och "slå-huvudet-i-toagolvet-ångest" känns som ett rätt avlägset minne och trots mina påsar under ögonen känner jag mig rätt utvilad.
Till er som har det jobbigt just nu hälsar jag:
- Det reder sig, sa han som sket i såsen.

Vi har en som växer i huset

30.5.2012 11:23
Testar för första gången bloppis. Bjud i kommentarsfältet eller maila mig på christa at mickelsson.net
På huuto.net hade jag kallat det här "Ihana vaatepaketti vastasyntyneelle pojalle".
Vill ju såklart spara allt men utrymmet utrymmet ...
Härliga sammetsbyxor, huppare GAP.
Vanliga bebiskläder som blivit för små.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy