Denna höst ett liv

9.10.2015 16:20

Allt det där som folk säger om det de upplevt kan man aldrig riktigt förstå innan man upplevt det själv.

Som att det är svårt att kombinera karriär och jobb med att vara mamma, fru, vän och dessutom ha behov av tid att motionera, läsa och bara vara för sig själv.

Ofta tänker jag att de dagar jag lever nu är de lyckligaste i hela mitt liv. Det är bara det att det är lite svårt att hinna med.

Linus
När den här trion förevigades var jag inte hemma.

Lördag, höst, lov

19.10.2015 17:03

Det bästa vore förstås om de aldrig behövde fara dit

23.10.2015 15:16

Plötsligt händer det. Barnet, som hittills inte orkat sitta stilla och lyssna på en lång berättelse, upptäcker boken. Det är försommar och vi ligger i sängen och läser Madicken om kvällarna, barnet är omättligt.

Jag inser snabbt att Astrid Lindgren inte höll tillbaka med den religiösa tematiken när hon skrev Madicken, det är snarare svårt att hitta kapitel som inte dryper av hänvisningar till kristen tro och tradition.

På några ställen känner jag mig tvungen att gripa till lätt teologisk censur, som när Madicken grubblar över helvetet där Linus-Ida vet att ogudfruktiga barn hamnar. Vad hjälper det att Madickens mamma inte tror på helvetet, Linus-Ida är orubblig. Helveteshot som uppfostringsmetod känns inte okej (hemma hotar vi med nagelklippning) men det är inte heller läge för en teologisk utläggning om helvetets historia (nej, helvetesläran är långt ifrån entydig och ingen vet med säkerhet ens hur vi egentligen ska förstå himlen).

Så jag hoppar över. Flickan bredvid mig är tillräckligt rädd för döden som det är.

Madicken ber till Gud att Lisabet och hon själv och mamma och pappa och Alva och Linus-Ida och Abbe Nilsson ska få fara till himlen allihop på samma gång. ”Det bästa vore förstås om de aldrig behövde fara dit, tycker Madicken, de har ju det så trevligt här hemma.”

Den som en försommarkväll ligger inbäddad i rena lakan, med litteratur i världsklass som sällskap, är naturligtvis beredd att hålla med.

Texten publicerades i KP tidigare i höst.Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy