2013

1.1.2013 21:22
Jag kunde inte bry mig mindre om det nya året som någon typ av nystart, sådant finns hösten till för. Jag är ändå glad att konstatera att året börjat bra, riktigt bra!

Mommo forever

1.1.2013 21:28
Julens käraste återseende såg ut så här.

Packning som spårat ur?

3.1.2013 21:05
Snubblade över det här blogginlägget och insåg att vi snart ska iväg till tropikerna och vara borta i sex veckor. Jag hade tänkt slänga lite Septidin några t-skjortor i resväskan, men hur allvarligt ska man ta det här med den fulländade packningen?
Och förresten Abbe är Twinrix-vaccinerad i dag! Också Linus beslöt sig, efter 3 Asienresor, 2 Indienresor och en sväng till Kenya att skjuta upp en Havrixspruta i överarmen.
Come what may!

Bästa kolumnisten

4.1.2013 13:51
Jag blir aldrig besviken när Patrick Wingren skriver kolumn.

Do it like Stig-Helmer

4.1.2013 14:33
Ni kommer ihåg hur Stig-Helmer i Sällskapsresan ska bli av med sin flygrädsla och av sin terapeut blir uppmanad att upprepa "Jag kan flyga, jag är inte rädd" för sig själv.
Som terapimetod verkar det här ju så enfaldigt att man bara kan skratta åt den, men jag har lärt mig att ett sätt att handskas med negativa tankar och rädslor kan vara att helt resolut ersätta dem med andra. Det går alltså till så att man, oberoende av vad hur det känns eller vad man egentligen tycker och tror, identifierar den negativa tanken, avfärdar den och i stället tyst för sig själv talar ut en positiv tanke i stället.
Det låter så löjligt naivt, men efter hundra gånger kan det ha en inverkan. Särskilt om du verkligen identifierar de negativa tankar som annars bara känns som en flytande del av ett möjligen större illamående och då de tankarna har nästlat sig in i din självbild.
Värt att testa!

En lördag i januari

6.1.2013 11:26

Sagt i dag

8.1.2013 14:50
I dag vid tvåeurosmorgonmålet på ett känt varuhus fick min väninna sig ett gott skratt när jag sa att det är två veckor kvar till vår resa men att jag redan längtar hem.
På en lång resa får man trots allt kompromissa med de få rutiner man (vi) har och utmana sig själv på olika områden. Bekvämare än att vara i hemförhållanden är det ju nästan aldrig att resa, och allra minst med två barn (varav den ena inte hålls på samma ställe mer än två sekunder).
Men aldrig har vi ångrat en resa.
(Och aldrig är det så ljuvligt att vara hemma som när man varit länge borta.)

På gymmet

13.1.2013 9:23
I november blev jag medlem på gym för första gången i mitt liv. Förutom en vecka då vi var sjuka och jullovet i Österbotten har jag traskat i väg till gymmet (som ligger 700 meter från oss) och gjort något jag aldrig heller gjort tidigare: styrketränat. Sakta har jag märkt hur jag orkar mera, i takt med att veckorna går ökar också tyngderna. En träff med en personlig tränare ingick också i priset, honom har jag träffat två gånger och fått några bra tips för att göra korrekta rörelser och också optimera effekten.
Eftersom jag tycker att joggning är det tråkigaste som finns i träningsväg tyckte jag det var värt att testa något nytt, särskilt nu under vintern då motivationen att röra på sig utomhus är som lägst. Lägg till att det finns en trevlig barnpassning på gymmet som ingår i priset. Och att det ju i mitt fall är värt varje cent bara för att komma sig ut ur lägenheten (far vi till Iso Omena eller stan blir det ju minst lika dyrt).
Resultatet då? Ungefär 3 gånger styrketräning i veckan, rätt lätt javisst, men ändå tillräckligt för att utvecklas lite. Jag mår bra, gillar känslan av en kanske lite fastare kropp och har också gått ner några kilon som smugit sig på under de senaste fem åren (vilket väl mest beror på att jag undvikit sötsaker). Och förmiddagarna/kvällarna på gymmet är verkligen en skön andingspaus. Där lyssnar jag på podcaster, bra musik, blir trött i kroppen men ny i själen.
Nöjd!

På menyn

13.1.2013 17:09
"Mamma, kan du någon gång laga sån där mat som är såndärna små men ganska sådär långa och runda och ganska hårda och sådär långa. Kan du det?"
Har ännu ingen aning vilken maträtt som avsågs. Efter några frågor visade sig att man kan lägga "gula" till beskrivningen. Men det är inte makaroni.

Därför

14.1.2013 8:13
Ibland känns det som att det är värt att betala sig gul och blå, åka 12 timmars nattflyg med två små barn x2, bo bland råttor och sopor i outvecklade asiatiska städer, få gula febern och drabbas av magförgiftning och äta ris och bananer i sex veckor för att missa en endaste av- och påklädning av barnen i svettig tambur denna vinter.
Så fick ni också uppräknat det eventuellt tråkiga med vår stundande resa. Till det trevliga hör färsk mango, pulserande städer, underbar mat, kinesiskt nyår, varma sandstränder, solnedgångar, bruna barn, soldoftande hud, upptäcktsfärder på moped, hyrhus intill beachen, sena middagar på terassen med sovande barn i vagnen intill. Som en liten motpol sådär.

Vad han kan

14.1.2013 14:05
Ett år och någon vecka gammal kan lillgrabben säga mamma, pappa, hej (eii) och tack (ta, ta).
Han kan klättra i trappor, upp på små stolar, förstår att komma ner från höga ställen med rumpan först.
Han äter det mesta och har börjat dricka vanlig mjölk. Blir rabiat om någon försöker mata honom och äter därför mest plockmat som små bröd- och fruktbitar och annat som någorlunda hålls på en sked utan att orsaka massförstörelse då det flyger omkring i rummet.
Han sover hela natten ensam i sitt rum. Vissa nätter vaknar han och får en vatten- eller mjölkflaska.
Han försöker klä på sig själv ibland men det lyckas inte speciellt bra.
Han tycker om att busa, gömma sig bakom gardiner och kika fram. Han tycker om att hoppa i sängen med sin storasyster och resten av familjen.
Han är ganska frimodig och låter sig passas av i stort sett vem som helst. I nya situationer är han ganska oblyg och har lätt att träffa nya människor och vara på nya platser.
Han blir ledsen då hans storasyster stöter honom och då han inte får vara med. Allra jobbigast för honom är det då han inte får komma med när någon annan familjemedlem går ut genom ytterdörren.
Trasan och flaskan är hans två käraste ägodelar. Någon tutt är han inte intresserad av.
Han pussar på munnen om man frågar snällt!

Ingen favorit

15.1.2013 15:08
"Tack mamma, vilken härligt god avocadoröra du gjort!"

Vad jag kan

15.1.2013 15:11
Alla som på riktigt kan något om hårklippning (eller herrfrisyrer för den delen, jag har ingen aning) kan skratta åt mig nu.
Men titta vad jag åstadkom på sju minuter.

Självporträtt

15.1.2013 15:14
Det klagas och gnälls kanske lite för mycket på hemmamammalivet här bloggen. Ni vet väl att jag jobbar ungefär två dagar i veckan också?
På väg till Sibbo på ett jobbuppdrag.

Gissa platsen

16.1.2013 10:12

Vintersport

18.1.2013 18:47
Så fick man kruxa av en av vinterns fröjder. (Sök fram skrinnskorna bland bråtet i källaren, låtsas att det inte alls blir kallt om fötterna, var överdrivet entusiastisk, muta med slickepinne om det inte fungerar.)
Linus
Linus

Sist av alla

18.1.2013 19:30
1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja. Många saker. Några av dem hade jag hoppats på att aldrig behöva göra, andra hade jag varit sugen på länge.
2. Höll du några av dina nyårslöften?
Avlade inga.
3. Fick någon du känner barn?
Ja. Det tycks vara så i dessa tider.
4. Dog någon som stod dig nära?
Ingen riktigt nära. Tack.
5. Vilka länder besökte du?
Florida, USA i april. Åkte jag faktiskt inte till Sverige?
6. Är det något du saknade 2012 som du vill ha 2013?
Lite lugn och ro i bland skulle vara trevligt.
7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
Datum. Oj. Kommer inte på ett enda. Jag är ingen stor datummänniska. Men 11 september till 22 oktober jobbade jag heltid. Tänk att det kommer jag ihåg.
8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Jag har tänkt ljusa tankar om framtiden! Familjen alltid en höjdare!
9. Vilket var ditt största misstag?
Jag har varit arg, irriterad och frustrerad ganska ofta, men om de gångerna varit misstag är jag inte så säker på.
10. Vilket var ditt bästa köp?
Jag har haft stor glädje av min nya vinterjacka och -skor.
11. Vad spenderade du mest pengar på?
Jag använde alla mina besparingar på att köpa en bostad.
12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Vissa lyckliga stunder då allt stämt. Då allt varit enkelt och lyckan fullkomlig. Jag har haft många sådana stunder i år och jag är så hjärtligt glad för dem!
13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Att vara nyförlöst får väl ändå räknas som ett sjukdomstillstånd.
14. Vilka låtar eller artister kommer att få dig att tänka på 2012?
Hey ya, cover av Obadiah Parker. En av många!
15. Mådde du bättre eller sämre under 2012 än vad du gjort tidigare år?
Mycket sämre och mycket bättre!
16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Ja, men omständigheterna har inte möjliggjort det. Så egentligen inte.
17. Finns det något du önskade att du lagt mindre tid på?
Det måste det finnas. Men jag grämer mig inte.
18. Hur var din julafton?
Varje år med mormorsmor är fint och värdefullt.
19. Blev du kär?
Nej. Men jag älskar.
20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Sträcktittade senaste säsongen av Dexter. Det var smaskigt bra. Girls och Downton Abbey såg jag också. Och svenska melodifestivalen!
21. Hatar du någon som du inte hatade förut?
Jag hatar inte människor.
22. Vilken var den bästa boken du läste under året?
Jag läste så lite så lite. Är uppriktigt störd på att inte fått någon underbar läsupplevelse. Men "Gräset är grönare på andra sidan" var bra!
23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Jag skaffade mig en capo?
24. Önskade du dig något som du fick?
Ja! En fyrapersonersfamilj!
25. Önskade du dig något som du inte fick?
Ja! En lite mera harmonisk fyrapersonersfamilj!
26. Vilken var årets bästa film?
I februari såg jag och Linus en brittisk film om fyra tonåringa killar som åkte på charter till en party island. Den var lite rolig. Men något strålande filmår har det här nog inte varit.
27. Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag hade barnvakt och åt middag på Shanghai Cowboy med min man.
28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Jag är tacksam och glad för alla mina vänner. <3
29. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Lite tråkigare än jag skulle önska, men rätt stabil.
30. Vad fick dig att må bra?
Flera insikter om mig själv och livet.
31. Vilken kändis var du mest sugen på?
Sugen och sugen. Det är så tråkigt med klassiska skönheter. Det är ju intressantare med typ Thomas Barrow eller Tom Branson. Vad de heter i verkliga livet har jag ju ingen aning om.
32. Vem saknade du?
Farmor Anna. Lite grann i varje fall.
33. Vilken var din bästa månad?
Om man fick välja ett halvår så skulle det vara det senare.
34. Finns det något som du skulle ha kunnat göra bättre?
Naturligtvis.
35. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Det kommer att vara jämnare.
Linus
Första året som tvåbarnsmamma avklarat. Victory!

Syskonkärlek

20.1.2013 19:57
Juni packar Abbes väska och sätter den vid ytterdörren "för att vi inte ska glömma den".

Det närmar sig

21.1.2013 10:24
13 timmar kvar till take-off!
Vi börjar med två nätter i Singapore. Sedan åker vi buss till Kuala Lumpur i Malaysia, hotellar där i nätterna tre, varefter vi åker inrikesflyg till Langkawi. Där har vi hyrt ett hus för 7 nätter, men det är också så långt våra resplaner sträcker sig. Åka till Thailand med speedboat eller fortsatta äventyr i Malaysia är alternativen. Jag hoppas att vi hittar något trevligt appartementboende på en vacker plats med förhoppningsvis andra barnfamiljer så att Juni hittar någon att leka med. Den femte mars åker vi i vilket fall ska vi i varje fall vara tillbaka i Singapore för då åker vårt returflyg till Sjöskog.
En resväska klarar jag, Juni och Abbe oss med, men så ska vi ju ha med vagnen och resesängen också (+flera handbagage) så några riktiga backbackers är vi nog inte! Abbe sover helt enkelt så bra i sin egen säng att det känns onödigt att riskera nattningskaos varje kväll utan den.

Framme

23.1.2013 16:49
Tänkte bara meddela åt alla eventuellt intresserade att vi är framme och har det bra! Flyget var det smidigaste kanske någonsin (med barn).
Kidsen har slickat på ungefär två miljoner smutsiga lyktstolpar redan och fler lär det bli!
Återkommer senare gott folk!

Sällskapet

24.1.2013 2:05

Att sånt

24.1.2013 2:10

Kontrasternas asien

25.1.2013 6:30
Om vårt hotell i Singapore var en rätt sorglig historia har vi inget att klaga på när det gäller vårt boende i Kuala Lumpur. Vi kommer ju mest att ta in på budgetställen, men det är också skönt så här i början att bo riktigt fint några nätter.
Och jetlag i vårt fall betyder förresten att vi alla går och lägger oss runt elva-tolvsnåret och barnen tar lång sovmorgon. Abbe sover också två gånger under dagen.
Little India, Singapore.
Golden triangle, Kuala Lumpur.

Varför vi åkte

26.1.2013 16:29
Det är många som verkar förundra sig lite grann över att vi väljer att åka på en längre resa med två så små barn. Och en hel del tycker att vi är "duktiga", vad nu det kan tänkas betyda i sammanhanget (ibland har jag känslan av att det människor menar är dumdristiga).
Men eftersom ett långt avbrott i vardagen och vintern var något vi länge funderat på, och eftersom vi inte hade förstånd att göra det medan vi ännu inte hade några barn, och även inser att vi inte kommer att göra det utan barn de närmaste 17 åren, så var det bara att åka.
Det är klart att det är jobbigt att så stor del av tiden går åt till att hålla reda på barnen, men man kan inte jämföra situationen med hur den hade varit utan barn. Man måste jämföra den med hur den är i Finland med barn och ärligt talat är just den situationen så pass monoton att Asien vinner alla gånger.
Lätt är det kanske inte, bekvämt alldeles säkert inte, kanske lite duktigt, antagligen lite dumdristigt men mest av allt riktigt roligt.

På Langkawi

28.1.2013 6:54
Vår ursprungliga plan var att åka nattåg till Kuala Lumpur och sedan vidare till Langkawi. Men vi blev bekväma och åkte i stället dagsbuss till KL från Singapore och tog i går kväll inrikesflyg från KL till Langkawi, en naturskön ö i nordvästra Malaysia nära thailändska gränsen. Flygbiljetterna bokade vi för några veckor sedan, priset per biljett var några tior.
Allt har fungerat smidigt och vi har blivit vänligt bemötta överallt. Nu känns det skönt att koppla av i vårt hyrda hus efter en vecka med mycket intensivt resande och vistelse i stora heta städer som inte är särskilt välanpassade för fotgängare.
Huset hyr vi tillsammans med Linus pappa och syskon i en vecka framöver. Då åker de hem till Finland och vår vistelse fortsätter i fyra veckor någonstans, vi har ännu inte bestämt var.
Allt väl!

Resedagbok

28.1.2013 14:03
Jag vet inte om någon är intresserad av alla den här resbloggen, men den är åtminstone en trevlig dagbok för egen del. Så lite mer bilder, här ännu från Kuala Lumpur.
Morgon på 22:a våningen.
Det regnade två eftermiddagar/kvällar av tre.
Vi spenderade mest tid strosandes omkring i de gigantiska köpcentrumen.
Familjeporträtt.
Lite kallt var det allt!

En attraktion

28.1.2013 14:09
Vart vi än vände oss i städerna var det folk som betraktade barnen som attraktioner och ville bli fotade tillsammans med dem. Nu på mer turistiga Langkawi blir det säkert mindre av den varan.

Hur annars?

28.1.2013 20:11
Det här var ju roligt. Sett på flygfältet i KL.

Manducan

29.1.2013 8:13
Jag köpte en Manduca i somras vill jag minnas och har nästan inte alls använt den. Övervägde att inte ta den med på resan, men den har nog varit guld värd de gånger man behöver veta var man har Abbe och då han behöver sova men inte har tillgång till säng eller vagn. Han stretar emot i början då han märker att han är fastspänd, men ger sig med tiden ...
Supersmidigt och trevlig service på Malaysia Airlines.

Farbror Victor

29.1.2013 15:16
Barnens nya favorit är farbror Victor!

Huset!

29.1.2013 14:19
Ungefär så här bor vi!
Den här boendeformen kallas här på Langkawi för "Home stay" och betyder att vi hyr ett hus som finns på en gård där ägarna själva bor.

1-åringen

30.1.2013 13:36
Säga vad man säga vill om 1-åringar men i dag har varit en dag då det verkligen känns som att familjens yngsta medlem förstör den här semestern. Eller försvårar den betydligt. Men så var det också en dag som på inga sätt gick på hans villkor vad gäller sovtider, mattider eller ens matintag.
Nya tag i morgon!
...
Edit: till lillgrabbens försvar måste väl sägas att det var misslyckandet med mina sov- och mattider som gjorde den här dagen besvärligare än den kunde ha varit!

Snöstormar

30.1.2013 16:34
Jag läser på Twitter om "väder som kräver en helt ny, särskilt grov svordom" (det var visst Marcus Rosenlund som tvittrade). Och nej, här drar inga snöstormar fram, men du milde tid så varmt vi har det. Det är bara 34 grader hela tiden och har man tur får man ett litet moln som ibland täcker solen då den är som starkast. Morgnarna är skönast och då får man passa på att göra sånt man annars inte pallar. Mellan tolv och fem är det lite lätt plågsamt och sedan följer igen många sköna timmar.

Magisk stund

31.1.2013 14:40
Det är ju närmast en magisk stund då en trött och sandig lillkille somnar i vagnen och man har en hel timme framför sig av tystnad. Då kanske man breder ut en handduk i sanden, hälsar på en katt som går förbi, äter sig fördärvad på en ny bekantskap till tropisk frukt och bara tar igen sig lite grann.
Så gott som alla foton från resan är ju förresten tagna av Linus, men här hann jag låna kameran. Ja, den första har han förstås tagit.

Little J

31.1.2013 14:46

Strand och sand

31.1.2013 23:49
Vi hänger ju egentligen ganska lite på stranden. För i ärlighetens namn är det lite för sandigt, soligt och svettigt. Men oj vad skönt det är ändå att inleda eller avsluta dagen med ett dopp och några sandkakor.
Linus
Lillgrabben skyr inte alltid stranden som pesten, bara ibland när han är nyvaknad.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow

Arkiv

Teknik: Magnic Oy