Ingen rädder för gropen

31.5.2010 20:40
Så här efter ett drygt år som mamma har jag lärt mig lite mer om vem jag är som förälder. Säkert kommer jag att omforma mina uppfattningar många gånger ännu.
Jag har haft väldigt svårt för metoder att få barnet att bete sig på önskat sätt. Så fort jag så mycket sneglat på en taktik har jag blivit inkonsekvent och arg på både barnet och mig själv. Och så klart misslyckats.
Nu finns det ju otaliga mammor och pappor som vittnar om att Anna Wahlgren och gänget räddat både nätter och dagar och när det fungerar är resultatet harmoniska barn och utvilade föräldrar. Men när det inte gör det?
Men själv har jag frågat mig varför jag skulle vara hårdare mot mitt barn än jag är mot mig själv? I brist på disciplin och konsekvens har lyhördhet fått bli min ledstjärna. Vad signalerar mitt barn och hur kan jag erbjuda henne en kravlös och tillåtande tillvaro utan att för den skull gräva gropar åt mig själv?
Varför tänker vi att barnen automatiskt tar hela handen om vi ger dem lillfingret? Är det så? Alltid?
Varför inte smeka sitt barn till sömns en rastlös kväll? Ge en törstig hals något att dricka på morgonnatten? Rubba på mattiderna när det behövs och vara stenhård en annan gång? Äta bullar en vanlig måndag? Inta kvällsgröten framför Molly Mus en dag när besvikelserna varit många?
För mig är min dotters barndom för kort för att inte göra det. Kanske får jag kravla mig upp ur gropar och rycka tillbaka händer före jag anar. Men jag tror det är värt det.
Linus
sara
31.5.2010 21:24
tummen upp
Linus
31.5.2010 23:44
Mysig text =)
Bettan
1.6.2010 9:56
Du är en skön motvikt till alla du-har-bara-en-chans-så-sumpa-den-inte-experter! Efter 9 månader med lillis blir jag mer och mer övertygad om att livet med en liten inte behöver göras så dramatiskt. Att vi äter bullar den här måndagen behöver inte betyda att vi äter bullar varje måndag, att vi stannade ute lite längre än vanligt på bröllop en kväll betyder inte att sömnrutinerna för alltid är bortblåsta, att vi myste tillsammans i vår säng i morse betyder inte att han ska vakna där varje morgon... Alla beslut jag fattar i dag kommer inte att påverka resten av hans liv. Fastän jag inte lyckas leva upp till alla mina ideal idag har jag ändå lyckats om mitt barn mår bra. Livsglädje- är det inte det vi vill förmedla?
- 1.6.2010 19:45
Ja, vi får ju faktiskt mer än en chans :)
Mia (familjenhaglund.wordpress.com)
1.6.2010 11:45
Har du läst Jesper Juuls "ditt kompetenta barn" ? Om inte, så gör det! Den finns i pocketform hos oss, komsikomsi och låna!
- 1.6.2010 19:44
Ja den vill vi gärna låna. Och vilket underbart svepskäl att komma till Mattby, ni bor visst där ännu?
Inkki
1.6.2010 13:21
Goda rutiner + lyhördhet bär långt. Beundrar dig för att du tycks ha en lagom blandning av dem båda! Beroende på situationen får någondera av dem väga tyngre, och kompetensen att avgöra och tolka situationen finns hos barnets mor
- 1.6.2010 19:43
Javisst, men så har jag ju haft en mamma med den kompetensen också :)
Lotta
8.7.2010 15:00
Jag får angst av Wahlgren, vill helst glömma att jag läst boken. Testa Jari Sinkkonen istället, han citerar Winnicott mycket.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy