Guldgruvan

4.1.2011 16:10
Här ser ni en del av det jag hittade i min farmors bostad + vind. Jag är förbluffad över hur fint allt är!

Vi sticker

4.1.2011 16:14
I morgon bär det av till Afrika. Det är knappt så jag kan tro det. Åh vad jag hoppas att ska få ha det bra!
Linus
Thailand för ett år sedan.

Alive and well

12.1.2011 14:28
Vi tycker att det här med Afrika är en rätt festlig grej.
Linus
Linus
Linus
Linus

Le voyage del 1

13.1.2011 10:39
Efter en sömnlös natt med väckning kl. 5.30 tog vi oss till flygfältet och hoppade på Finnairs plan till Paris. De två timmarna och fyrtiofem minuterna var ju bara en liten inledning på den långa flygresa som väntade.
Efter en vad kändes som evighetslång promenad genom Charles de Gaulle, lite dramatik och eskortering till gaten som nästan redan hade stängt pustade vi ut när vi satte oss på AirKenyas flyg till Nairobi.
De åtta timmarna gick bra. Juni var trött efter den tidiga väckningen och sov tre timmar på de många lediga bänkarna bakom oss. Jämfört med det utrymme vi hade på det chartrade planet till Phuket för ett år sedan kändes den meter vi hade framför oss främst i den sista delen av planet som en fotbollsplan.
Vi kom fram, allt bagage hade hunnit med och vi fick hoppa i Linus brors bil som tog oss till hans hus i Nairobi.
Linus
Linus

Le voyage del 2

13.1.2011 10:45
Efter en ljuv natts sömn och en första dag i Nairobi fortsatte vår resa redan samma kväll. Nu var destinationen Mombasa vid Kenyas östkust.
Efter missförstånd med bokningar fann vi på kvällen oss själva längst bak i en till sista platsen fylld nattbuss utan AC och toalett. Att det här skulle bli den värsta etappen på vår resa förstod vi ganska snabbt.
Juni sov under förhållandena rätt så bra, värre var det med oss vuxna. När vi steg ur bussen i Mombasa klockan sex på morgonen var det rätt så dåligt med orken och humöret.
Lyckligtvis var de fem dagarna vid östkusten värda besväret.
Linus
Linus
Linus
Linus

Diani beach

14.1.2011 10:50
När vi väl var framme i Mombasa var vi alltså genomtrötta och jobbiga människor. Så följde ännu en halvtimmes bilfärd inklusive färja för att nå vår slutdestination Diani beach.
Där väntade ett hus med egna sovrum åt alla inblandade (vår familj, Linus brors familj, Linus andra bror, syster och pappa). Saken blev inte värre av att kock och städare stod till vår tjänst. Det enda vi förväntades göra var att handla råvaror och ingredienser.
Poolen svalkade skönt i den tryckande hettan och stranden fanns på en knapp halv kilometers avstånd.
Det blev alltså fem lugna (så lugnt det nu blir med fyra barn under sju år i sällskapet) dagar med dukade bord, strandutflykter, fruktinköp, poolhäng och slappande.
Stranden var som tropiska sandstränder är mest, med vit sand, hängande palmer, ljummet vatten och lite för många försäljare som ville tjäna dagens levebröd. Högsäsongen var förbi och det fanns få andra européer än oss på stranden, därav försäljarnas iver.
Lite myggor var i farten men vi garderade oss med myggnät över sängarna, myggspray och malariaprofylax.
Vad gäller det sistnämnda är åsikterna delade - vissa anser att det är onödigt och rent av skadligt, medan andra (inklusive min läkare) ansåg att det är huvudlöst och oansvarigt att inte behandla sig preventivt. I Nairobi där vi spenderar största delen av vår semester är Malariarisken så gott som obefintlig, tack vare den höga höjden (ca 1800 m över havet).
Linus
De lokala trivdes lika bra på stranden som vi.
Linus
Vår kock Richard Nixon, oj vad vi gillade honom.
Linus
Dodo vaktade oss.
Linus
Morgonpromenad
Linus
Vi åt sju kilo krabbor en kväll.
Linus
När mörkret lagt sig såg det ut såhär.
Linus
Linus
Stranden uppskattades av de små.
Linus
Varje dag köpte vi frukt och grönsaker i kvarterets fruktstånd. Den mängd vi fick för en tia kändes för bra för att vara sann.
Linus
Kompisar.
Linus
Jag läste Brian Magees "En filosofs bekännelser" men orkade oftast bara några sidor förrän ögonlocken blev tunga.
Linus
Flickorna.
Linus
Red snapper åt vi en kväll.
Linus
Ville vi ha kött blev det en utflykt till vår lokala Butchery. Inga magprotester än så länge.
Linus
Juni hyste lagom stor respekt för vattnet och gillade att hoppa i från kanten.

Mombasa

16.1.2011 13:23
Vår vistelse i Mombasa avslutades med en dag i själva staden, i väntan på nattbussen hem.
Mombasa är en gammal stad med brokig historia och mycket österländska inslag. De gamla stadsdelarna är definitivt sevärda.
Vi stötte på Pablo, som var född i Mombasa och nu försörjde sig genom att visa runt turister. På 1500-talet uppfördes den portugisiska fästningen Fort Jesus, i ett försök att kolonisera staden. Vi kom dit precis efter stängningsdags, men fick beundra fortet från utsidan med utsikt över Indiska oceanen.
Linus
Linus
Jasminblommor
Linus
Pablo
Linus
På väg upp mot fortet.

Tamarin

16.1.2011 13:29
Ja i väntan på den där nattbussen tog vi in på hotel Tamarin i centrala Mombasa, och jag passade på att känna mig lite glamourös i den fina omgivningen. Jag visste ju att natten som skulle komma inte skulle bjuda på mycket av den varan.
Linus
Linus
Linus

Det varma vattnet

16.1.2011 13:32
Vi passade på att njuta av varmt poolvatten för sista gången på vår resa. I Nairobi finns en pool, men de kalla nätterna gör sitt för att kyla ner den.
Juni imponerade på oss genom att kunna ta sig framåt själv i poolen, med simdynor och genom att sparka med fötterna.
Linus
Linus
Linus

Resan till Nairobi

16.1.2011 13:50
På hemresan hade vi bokat extra säten och platser längst fram i bussen. Tack vare det var vi pigga och glada när vi körde in i Nairobi genom gryningen.
Skumpiga vägar och livlig omkörning (sträckan Mombasa-Nairobi är populär) gjorde resan lite extra spännande. Efter att ha varit övertyliga om att vi önskar mycket fläkt körde chauffören med sidofönstren öppna, men efter halva resan fick vi med svansen mellan benen be honom stänga dem eftersom det blev för kallt.
Juni sov på golvet, vi hade bunkrat med väskor både framför och bakom henne. Man får släppa alla tankar om säkerhet och be om änglaskydd såna här gånger.
Linus
Jag låg ihopkurad på två säten hela natten.
Christa
Mina morgonrufsiga älsklingar.

Ännu lite Mombasa

17.1.2011 7:29
Linus
Linus
Linus
Linus

Italienskt i Nairobi

17.1.2011 8:00
Väl tillbaka i Nairobi väntade den lugnare delen av vår semester. Tre i sällskapet åkte hem till Finland men vi blev kvar medan Linus bror började jobba och barnen började skolan efter jullovet.
Vi bor i Karen-området i Nairobi, där Karen Blixen bodde under sin tid i Afrika. Kenyanerna är stolta över Karen och skolor, butiker, restauranger och sjukhus bär hennes namn.
En lunch besökte vi den italienska Karen-restaurangen i området.
Linus
Gorgonzola- och rucolapizza.
Linus
Bra service.
Linus
Linus
Den färskpressade passionsfruktsjuicen får man inte missa.

Sjukdag

18.1.2011 7:24
Vår dygnrytm här i Kenya överraskar mig lite. Vi vaknar naturligt i av morgonljuset ungefär 6.30 (5.30 i Finland) och blir obarmhärtigt trötta redan efter nio.
Det är något jag kan sakna i Finland. Hur vackra de ljusa sommarnätterna än är föredrar jag mörker när jag sover. Och att alltid få vakna till naturljus, året om, är något jag kunde vänja mig vid.
I väntan på att Finland vaknar och några jobbmail ska rassla in i inkorgen ska jag berätta om den hittills sämsta av våra semesterdagar.
Upset stomach är väl en rätt korrekt beskrivning och sjukdomstillståndet drabbade två i hushållet vid exakt samma tidpunkt, inklusive mig. Lite feberfrossa på köpet.
Junis mage tycks vara gjord av stål, men hon drabbades i stället av hög feber.
För säkerhets skull åkte vi till Karensjukhuset för ett blodprov (för att utesluta malaria som i sällsynta fall slår till trots profylax).
Tre negativa malariatest senare åkte vi hem för att alla känna oss riktigt hyfsade nästa dag.
Linus
Kväll på Karensjukhuset

Sixties

18.1.2011 7:54
Den här semestern har jag trivts bra i min fasters klänning, straight from the sixties (eller kan det vara seventies?)Den ger mig passande zebravibbar.

Katt och råtta

18.1.2011 8:01
Kusiner, födda med två dagars mellanrum på samma sjukhus.
Så lika, så olika. Och så irriterade på varandra.
Med barn i olika åldrar är det ju så att de ganska lätt finner sin egna plats i rangordningen. Med dessa två pågår en ständig maktkamp.
Endabarnet Juni är van att leka för sig själv och få ha sina saker i fred. Yngsta barnet Linnéa är glad över att ha en jämnstark att busa med.
Pust!
Linus

De bästa

19.1.2011 16:45
Några av de bästa stunderna här i Nairobi spenderar vi så här.

Mera vardag

20.1.2011 10:58

Slumdog

20.1.2011 12:06
Vi gjorde ett besök i slummen och plötsligt kändes nästan ingenting riktigt okej.

Out of Africa

21.1.2011 7:54
Jag hade en sinnesbild av Afrika.
Det var gryning och morgondiset låg över de ändlösa grässlätterna. Värmen hade ännu inte besegrat den svala nattluften trots att syrsorna för länge sedan slutat spela.
Ett lejon tog igen sig efter nattens jakt. Höjde värdigt på huvudet för ett ögonblick men återgick till viloläge, kamouflerad av en savann som inte fått smaka regn på dagar och veckor.
Långt borta på stäppen tog sig zebrorna fram, sida vid sida med antioperna. Oräkneliga fågelarter skyndade från oräkneliga träd till oräkneliga andra.
Solen blev hetare medan stegen blev tyngre. Himlen var det som fanns, och inget annat.
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus

Morgon i Paris

23.1.2011 7:21
Hemresan blev lite längre än vi först tänkt oss.
Efter ett stycke trasig flygplansmotor, en morgonnatt på Intercontinental i Nairobi, otydliga besked, en vansinnesfärd genom centrum med början 12.05 till ett flyg som skulle gå 12.00 och en åtta timmars flygresa fick vi stanna i Paris över natten i väntan på vårt förmiddagsflyg till Helsingfors.
Även om middagen i går kväll inte var särskilt exklusiv, rummet särskilt stort eller utsikten särskilt magnifik finns det en del av mig som är lättad över att inte riktigt ännu vara i Helsingfors där bara ett tomt kylskåp väntar på oss.

Paradox

24.1.2011 8:55
Oberoende av hur mycket jag längtar bort infaller alltid en stund - strax före en resa - då jag önskar att jag fick stanna hemma.
Och oberoende av hur mycket jag längar hem infaller alltid en stund av vemod då jag väl är hemma.

Den ljuva konsten

24.1.2011 14:46
Den ljuva konsten av sova gott men obekvämt behärskade Juni till fullo under vår resa.
Linus
Eftermiddagstupplur
Linus
Nattsömn

Bollar

24.1.2011 14:49
Sista eftermiddagen i Nairobi.
Christa
Christa

Kontrasten

24.1.2011 14:50
Christa
Från det här ...
Linus
... till det här.

En onsdag

26.1.2011 13:19
Vardagen håller på att få oss i sitt grepp igen. Det går sakta men säkert.
Julklappshjärta
Nygamla tavlor
Gardintyg
Souvernir

Nygammal

26.1.2011 15:29
I dag tog jag fram både symaskinen och saxen. En kjol med färgglatt mönster som jag hittade i en gratiskorg vid Valtteri blev en liten klänning. Och i ett försök att bekämpa Junis toviga hår tog jag några saxtag och fram kom en liten page.
Chic!

Karis nästa

27.1.2011 14:34
I dag ska jag göra det jag mer eller mindre gjort varje januari de senaste tio åren. Karis hägrar, en alldeles speciell samhörighet och rätt så hög nördfaktor.
I början gjorde jag det i egenskap av levnadsglad fjortis, efter ett antal år som likgiltig universitetsstuderande. För två år gjorde jag det i egenskap av höggravid nästintill moderskapsledig redaktör, i fjol som småbarnsmamma och i år som alldeles magiskt härligt bortskämd barnfri delegat.
Vem är med?

Feels like home

28.1.2011 10:12

Underbara vinter

28.1.2011 13:58
Det är något med såna här dagar med några minusgrader och solsken som får min näsa att känna inbillad röklukt och korvdoft.

Vad sägs?

28.1.2011 14:01
Vad säger du Linus, ska vi byta ut vår vinröda bäddsoffa mot den här tresitsiga skapelsen? Ett telefonsamtal och den är vår.

Värdefullt

29.1.2011 11:14
Vi har det bra, ännu bättre än jag tänkt mig, här på UK.
Inte visste jag att vi var så lika varann, Frida!
Fröken ordförande 2009
Gillar det här gänget
Mr Jocke.
Milli och Jessica
Bra grej

Sällskap

29.1.2011 13:17
När jag börjar jobba fyra dagar i veckan från och med februari är det så här Juni kommer att tillbringa tre dagar i veckan. En dag är hon fortsättningsvis med mig, och en med Linus.
Jag är så glad och tacksam över att Juni får vara hos bekanta människor som vi litar på och vet att delar många av våra tankar kring barn och uppfostran.
Vi tjuvstartade dagmammetillvaron i går, eftersom jag är här på UK, och det verkar ha gått bra.

Några fina till

29.1.2011 18:21
Det är inspirerande att vistas i en miljö där så många unga vill och kan. Tror och vågar.
Programvärd Niklas
Emma hittar ni här

Snart hemma

30.1.2011 14:53
Saliga de som saknar, de ska få möta återföreningens fröjder.

Att vara med henne och så vidare

30.1.2011 16:44
Jag läste Alex Schulmans debutbok "Skynda att älska" för en tid sedan och tyckte om. För oss finlandssvenskar är det ju lite kuriosa att läsa om hans finlandssvenska pappa och att titeln är så träffande vacker gör inte saken sämre.
Så ger Alex ut en ny bok om hur han förälskade sig i Amanda och efter att jag läst de första kapitlen på hans blogg, kan jag inte hjälpa att tycka att det är lite pinsamt.
Varför? Kanske för att perspektivet är så kort, för att hans två tidigare äktenskap gått i kras och för att titeln inte är närapå lika bra som debutbokens.
Egentligen borde jag ju vara tacksam för att han påminner mig om hur det var att vara sådär alldeles fantastiskt, underbart nyförälskad.

Epic Sax Guy

30.1.2011 16:46
Gårdagens tolkning av Epic Sax Guy fick mig att försiktigt börja se fram emot en av vårens höjdpunkter.

Nyfiken på er

30.1.2011 18:33
Jag har länge tänkt mig att ni som besöker den här sidan är människor som känner mig eller åtminstone är ytligt bekanta med mig.
Men så ser jag att under det senaste året har min blogg haft över sex tusen unika besökare. Mycket eller lite - det vet jag inte riktigt, men i vilket fall som helst är jag nyfiken på vem som läser christa.fi.
Jag är själv usel på att kommentera de bloggar jag läser men tycker ändå att det vore roligt om ni ville berätta något om er och varför ni är här. Anonymitet är såklart okej!
1. Känner du mig?2. Hur har du hittat hit?3. Varför läser du?4. Hurudana blogginlägg läser du helst?
Om ingen svarar får jag själv börja skriva fiktiva kommentarer för att det inte ska bli så pinsamt, så kom igen nu.

So long

31.1.2011 21:20
UK kom och gick, mer om vad vi diskuterade hittar ni här.
Diskussionerna är ju bara en liten del av kakan, på UK råder nämligen en alldeles särskild stämning. Det är ungefär sju år sedan jag senast deltog helt och hållet, från torsdag till söndag. Jag är glad att jag gjorde det på nytt i år.

Snart två

31.1.2011 21:46
Mina tre nätter i Karis blev rekord för mig och Juni att vara ifrån varandra. Rätt märkligt, när man tänker efter. Denna nya människa, redan så stor och ännu så liten.
Christa
Juni slog sig ner och läste Vauva i förmiddags.
Christa
I minst femton minuter roade tidningen henne. Hon är löjligt förtjust i babysar och mammor.
Christa
Favoritleken nummer två är att sköta om dockorna. Nummer ett är att vi leker att hon själv är en liten baby som gråter och bäddas in täcken.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow

Arkiv

Teknik: Magnic Oy