Bilder från ett hem

10.6.2012 13:12
Bettan
10.6.2012 21:09
Jag har fött på två olika sjukhus, första gången på ett medelstort och andra gången på ett litet. Den 1sta upplevelsen var lätt stressig med nio förlossningar samma dygn, jäktade barnmorskor och trånga avdelningar. Barnmorskoran hade inte tid och möjlighet att stanna hos oss i den mån vi velat och efter förlossningen fick pappa åka hem, medan nybliven mor och liten (2h gammal) stannade kvar i ett knökfullt tvåpersonersrum med två andra mammor. Medicinskt blev vi väl omhändertagna, men emotionellt var det en bergochdalbana. Ändå övervägde jag länge att föda där också andra gången, eftersom jag inte visste vad jag skulle tro om det lilla sjukhuset närmare oss som hade så gott rykte men som inte hade all medicinsk specialkunskap inom räckhåll.

Jag valde ändå det lilla sjukhuset och fick en mycket fin förlossningsupplevelse: rofylld, lugn, snabb och med lycklig utgång. Allt var lugnt på avdelningen, såg ingen annan från det att jag kom tills dess vi flyttades till familjerummet efter förlossningen (Pappa fick stanna jo). Barnmorskan utstrålade erfarenhet och kompetens utan att göra något väsen av sig. Hon var närvarande, sprang inte ut och in, utan fanns med oss från det att vi kom till förlossningssalen tills dess babyn var född. Hela hennes person och närvaro förmedlade ett ordlöst lugn "allt är bra och allt går precis som det ska". Och det var skönt. Och betydde mer än jag hade kunnat föreställa mej innan.

Hemtrevlighet och värme ÄR en viktig del av en fin förlossningsupplevelse och det kunde det lilla sjukhuset erbjuda mej bättre än det större. Hade jag haft komplicerade förlossningar vet jag inte hur jag hade resonerat, men så här känner jag nu.
Christa - 11.6.2012 16:47
Det är just hemtrevligheten och värmen jag efterlyser! Och vill det sig illa så kan ju personkemin med barnmorskan inte alls fungera, oberoende av storlek på sjukhuset. Vår barnmorska var riktigt rar nu andra gången, men hon hade ju inte tid med oss ...


Jag är Christa. Jobbar med text och bild. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy