Torsdagsprogram

3.12.2010 13:32

På torsdagar händer något av det trevligaste på hela veckan. Juni får gå till sin kära Luddeklubb.


Juni har förresten utvecklats rätt mycket den senaste tiden. Hon närmar sig 90 centimeter och väger över 11 kg. Hon äter det mesta och tycker särskilt mycket om nötter, broccoli och mjölk (och sötsaker förstås).


Hon tycker om att klä på sig själv även om det alltid inte lyckas. Hon använder mera sällan blöja och vi kan åka på kortare blöjfria utflykter hemifrån.


Hon klättrar och hoppar jämfota, springer och dansar.


Hon pratar mera och mera, och vi förstår henne för det mesta. Hon slarvar ännu med konsonanter och ersätter gärna lite svårare konsonanter med t, så för utomstående kan det vara svårt att veta vad hon menar. Hon nöjer sig också ofta med första stavelse i ett ord, så att banan blir ba, etc.


Hon leker gärna självständigt kortare stunder men tycker att det är allra roligast när någon bemödar sig att leka med henne.


Hon känner igen många bokstäver, som att M är mammas bokstav, N är nalles, etc. Hon tycker det är intressant med bokstäver vi ser i butiken, på kläder osv.


Hon sover bra om nätterna men en envis natthosta gör att hon nästa varje natt piper till åtminstone en gång.


Hon tycker om att kramas.


Hennes favoritlek är att sköta om dockor och mjukisdjur. Hon bäddar in dem i täcken och ger dem flaska att dricka.


Hon är härlig, vår tjej!

Julfest

3.12.2010 13:35

Det ska erkännas att jag var lite sugen att gå på bloggala i onsdags. Men så hade vi jobbjulfest samma dag och den kunde jag ju under inga omständigheter missa. Tack till er som ordnade!

Jatkot.
Intet öga var torrt när damkören uppträdde.

Dexter Morgan

3.12.2010 13:36

Hur mycket jag än gillar min dotter, infaller en av dagens bästa stunder när hon somnar och jag får knäppa på ett avsnitt av Dexter.

5-0

4.12.2010 15:04
Fem mål, ett redigt slagsmål  och ett nedsprunget pausbarn var saldot efter gårdagens ishockeymatch.
Ishockey i all ära, men jag kan inte sluta förundras över pompomflickorna. Vad är det som driver dem? Jag tycker att det är roligt att dansa. Men jag skulle inte så gärna göra det
a) i underkläder i en kall och dragig ishallb) i en trappa med halvt berusade ishockeyfans springande fram och tillbakac) med en koreografi innehållande så där mycket höftrörelser och hårsvängande.
Om ni tycker att det här låter som kruttorrt och bittert argbiggesnack får ni gärna övertyga mig om pompom-flickornas nödvändighet.
Linus
Christa

Vallgård i mitt hjärta

4.12.2010 17:03
Jag spenderar förresten hela morgondagen här. Efter år av loppisfyndande ska jag för första gången pröva på att sälja. Skynda fynda!

Utmaning

5.12.2010 21:28
I kväll har jag förbluffats över hur krävande det är att ha en snart tvååring.
Spädbarnstiden, som jag kommer ihåg den, känns ingenstans i jämförelse. Då var ens barn den mysigaste av accessoarer. En väldoftande liten ljuvlig sak som fick fram ett pip om hon var hungrig, men i övrigt var nöjd i alla situationer.
En sån tur att hon ännu doftar gott.

Ingen vanlig måndag

8.12.2010 13:00
Självständighetsdagen med vänner.
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus

Underbara vinter

10.12.2010 20:22
För ovanlighetens skull njuter jag av vintern. Vi har haft en fantastisk vinterdag här i Södra Haga och jag försöker ta vara på de här sista dagarna av vårledighet då jag kan ta vara på dygnets ljusa timmar och vara utomhus.
Linus
Linus

Erase and rewind

10.12.2010 11:39
Jag tar tillbaka lite av förra inläggets idylliserande av vintern. Jag hade fullständigt glömt bort hur det känns att gå genom en iskall blåsig stad med ogenomträngliga snövallar.
Hela den här dagen känns som VinterNoll2. Melankoli á la Kent när den är som bäst.

Julfest

11.12.2010 13:06
Jag kommer inte ihåg mina första julfester och är därför glad att det togs foton. Hoppas Juni tycker det samma om tjugo år.
Linus
Linus

Paus

12.12.2010 20:01

Efter att ha studerat i rätt så rask takt och blivit magister vid tjugotre var jag mycket nöjd med att få börja jobba och göra saker på riktigt, inte bara producera text efter text som hamnade via lärarnas arbetsbord i min papperskorg.Mitt jobb är ofta utmanande och lärorikt - vi redaktörer får nästan varje ta in någon form av ny kunskap och bearbeta den.När jag blev moderskapsledig för snart två år sedan hade jag inte haft något mellanår, ingen ledig sommar, inte gjort några tågluffar genom Europa eller backpackingresor genom Asien. Vid tjugofyra kände jag mig inte direkt utmattad, men nog mätt. Min moderskapsledighet blev en skön paus och ledighet från de måsten jag blivit så van med. Jag kunde inte alltid göra allt det jag behagade - jag hade ansvar för ett nytt litet liv - men jag var på många sätt ändå ledig.  Jag förväntades inte göra något annat än att ta hand om mitt barn - och det var skönt.Men just nu är jag så glad att märka att jag känner mig sugen på mer kunskap och insikter. Sugen på att göra saker, ta reda på, lära mig och utvecklas. En paus gjorde gott. Lite lat är jag fortsättningsvis, men också lite mera ivrig.

Luciakväll

14.12.2010 9:55
Christa
Christa
Christa
Christa

1+1=2

15.12.2010 9:14
Jag är inte sen att fullfölja läsares önskemål - här kommer en inblick i vår bröllopsdag för fem och ett halft år sedan.
Minnena är inte så tydliga som de var för tre och fyra och fem år sedan, och även om jag inte riktigt kommer ihåg den där känslan längre vet jag att jag länge sa att det var den lyckligaste dagen i mitt liv.
Det var inget alldeles särskilt lyxuöst eller extravagant med den dagen vi sade ja till varandra. Jag hade precis fyllt tjugoett och hade ingen utstuderad bild av hur mitt bröllop skulle se ut. Men jag vill minnas att musiken var underbar, att klackarna var sju och en halv centimeter och att vi hade förskräckligt roligt.
Vi gifte oss i Nykarleby kyrka.
Här låg mina lockar ännu som de skulle.
Jag hade beställt djupt mörkrosa blommor och fick dessa. Men jag var glad ändå. Ringen planerade jag själv och lät en guldsmed i Helsingfors göra.
Jag ville ha slöja. Oj vad det var roligt att ha slöja.
Linus såg inte så pjåkig ut heller.
Just married.
Nej, lockarna satt inte längre som de skulle, men kvällssolen värmde och vi kunde inte ha varit lyckligare.

Tule hyvä kakku

15.12.2010 19:07
Hushållsarbete är ju som bekant ingen höjdare men att låta bli att baka är för mig nästan en större prestation än att de facto baka. I dag släppte jag alla hämningar och här ser ni resultatet.
Christa
Christa
Christa
Christa

Tjuvstart

20.12.2010 13:56
Vi tjuvstartade med julfirandet tillsammans med Linus familj. Det blev första julfirandet hemma hos oss - fler blir det förhoppningsvis någon gång.
Linus
Linus
Linus
Linus

Jag var först

20.12.2010 14:32
Jag satsar på att inte blogga under julhelgen, därav en årskrönika sådär lite i förväg.
I januari var vi i Thailand och tyckte att vi hade det ganska bra.
I februari chockerades vi av hur lång vintern var.
I mars blev Juni ett.
I april var det påsk och Juni fick träffa sin småkusin Annie.
I maj firade vi fem år som äkta makar.
I juni var det möhippa.
Mera Juni.
I juli levde vi skärgårdsliv.
I augusti hade jag bruna ben.
I slutet av augusti var vi hos Hanna i Danmark.
September var en rutten månad men den goda sidan var att familjen blev så viktig så viktig.
I oktober konstaterade vi att Borgbacken inte är något för vuxna.
Höjdpunkten i november var naturligtvis A och J.
I december fanns det mera snö i Helsingfors än någon annanstans i landet.

Synd

20.12.2010 14:40
Tillåt mig citera Göran Skytte:
För den som inte är kristen kan de kristnas tal om synd säkert vara obegripligt, onödigt, extremistiskt, självplågande, glagellantiskt, till och med äckligt. Så länge jag inte var kristen tyckte jag att detta ständiga tal om synden närmast var perverst.
---
Jag tycker lite synd om människor som är ointresserade av eller fientligt inställda till frågan om synd. Jag tycker att de missar något som egentligen är helt centralt i vår existens, oberoende av om vi "tror på Gud" eller inte.
Ty faktum är att varende en av oss bär på ett berg av "synd". Om din granne på kontoret vid arbetsdagens slut fullt sanningsenligt skulle berätta inför hela personalen om alla sina tankar, ord och gärningar under denna enda arbetsdag, då skulle han eller hon inför sina arbetskamrater förmodligen framstå som en mycket konstig figur.
Om man inte vill eller kan förmå sig att se denna "synd" blir det också svårt att bryta med den. Och då finns ju risken att den så att säga inkorporeras som ett slags naturligt tillstånd.

Fråga till proffsen

20.12.2010 18:49
Ponera att ett förkylt och slemmigt barn spyr två gånger under en bilresa men en liten stund senare är på gott humör och vill leka och äta.
Om nu, utifallatt, så vore fallet, kunde man utesluta kräksjuka?

Önskeklappen

29.12.2010 15:08
Linus

Lov

29.12.2010 15:14
Ingen annanstans har man lov som i sitt barndomshem. Vi har ätit, sovit, stickat, spelat, vilat och fröjdat oss i dagarna sju.
Linus
Linus

Snart

29.12.2010 15:20
Snart lämnar vi det här för något helt annat. Vad ska vi tänka på inför vår 2,5 veckor långa vistelse i Kenya? Vad får vi inte missa?
Vad gäller långa flygresor har jag numera absolut noll förståelse för människor utan barn som klagar. Vad kunde vara mera avslappnande än att få sitta i samma stol tio timmar i sträck?
Linus
Linus
Linus

Lite mera jul

29.12.2010 15:30
Christa
Juni fick träffa sin småkusin Serena från Spanien för första gången.
Linus
Julkyrka
Linus
Julmys vid middagsbordet.
Linus
Julkaffe med släkten.
Linus
Juni med småkusin Noel.
Linus
4, 2,1.
Linus
Lina förberedd för skolans julfest.

Toppenskick

29.12.2010 20:43
Den här julen blev den sista med farmor. Hon dog för flera år sedan, men först den här julen tömdes hennes hus.
Nittonhundrafemtiofyra föddes min pappa och hans tvillingbror. Min farfar byggde butik med tillhörande bostad och farmor Annas uppgift var att förse byggkarlarna med två varma måltider per dag, ta hand om två spädbarn och se till de tre äldre barnen, förstås.
Hon var förnöjsam, farmor Anna. De sista åren hon levde undrade hennes barn om hon inte tyckte att något behövde göras i hennes femtiotalshem med bubblor under plastmattorna, dragiga fönster och lossnande lister.
- Allt är i toppenskick, sa hon, och virkade vidare på ännu en vit gardinlängd.
Nu är butiken och bostaden tömd. Sjuttiotalstapeterna i köket har sällskap bara av spetsgardinerna som täcker de isiga fönstren. Trappräcket som vi rutschade ner för som barn är ännu lika grått som skymningen utanför men farmor, hon är borta.
Farmor Anna
Trippelbröllop, farmor och farfar går ner för trappan.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy