Julbaby

2.12.2011 8:54
När människor ser mig frågar de i regel när babyn beräknas komma. När jag säger att det borde bli kring jul eller nyår är den vanligaste reaktionen ett lätt ojande och vojande. Många säger övertygade, men något som jag nästan tolkar som skadeglädje, att "babyn nog säkert föds på julafton".

Rent organisatoriskt vore det ju praktiskt om babyn inte föds just då, men är förstås så hjärtligt välkommen precis vilken dag som helst.

Lite lustigt är också att vi inom våra närmaste familjer (syskon, föräldrar, far- och morföräldrar) har födelsedagar

5.12
6.12 (självständighetsdagen)
13.12 (lucia)
25.12
31.12 och
1.1.

Om man ska pricka in särskilda dagar kring julen så är det ju faktiskt bara julafton som fattas!
Linus

Namnakuten

5.12.2011 4:59
Klassiskt eller nymodigt?
Nordiskt eller internationellt?
Släktnamn eller nytänk?
Oväntat eller lättsmält?

Jag är inte en person med särskilt mycket magkänsla, så inte ens det kan jag gå på.

Och Linus har hittills kommit med ett (1) namnförslag som jag inte var helt förtjust i, så särskilt mycket hjälp på den fronten har jag inte heller ... :)

En fin stund

5.12.2011 5:13
När man stigit upp på morgonnatten, tagit sin obsidankapsel (järntillskott) med tre deciliter vattten och efter en timme får fylla på matsäcken med nattsmörgås (knäckebröd, förstås). Och sedan gå och lägga sig.

Det är en fin stund.

Obs: jag vakar inte om nätterna på grund av tablettintaget, men passar på när jag ändå är vaken. Järn ska tydligen tas på tom mage.

Märker ni förresten vilken bloggjargong jag efterapat? Stilar, uttryck och talessätt sprider sig som löpeldar i bloggvärlden och till sist vet ingen riktigt vem som härmar vem.


Ett läppomada

7.12.2011 10:30
Det finns något underbart befriande med just den ålder J befinner sig i. Hon är glad och tacksam för lite och tycks att svårt att bli riktigt besviken (om det inte handlar om brutna löften förstås och eventuellt att jag inte lägger henne).

På julklappsfronten känns det här som ett år att verkligen ta vara på. Hon är fantastiskt glad för alla klappar hon får (som på gårdagens julfest: ett vitt stearinljus) men har inte förstått att det finns något som önskelistor.

Jag planerar att ge henne ett läppomada till julklapp och är tämligen övertygad om att hon kommer att tycka att det är en fantastisk gåva.


90 år

8.12.2011 15:37
Min mormor har blivit 90 år. Det finns inget gaggig eller gammalt över henne - tänk om man fick åldras som henne. Inte en enda medicin äter hon heller.

Det enda tråkiga är att hon tycker att det har blivit så förskräckligt ensamt att vara så gammal. Jag undrar just hur det skulle kännas om så gott som alla ens vänner och ens älskade man dött?
Linus
Lite violinmusik på festen.
Linus
Efter ett tag slängde J av sig strumpor och skor.
Linus
Yngsta tillskottet i släkten, Julia.
Linus
Min snygga kusin och ännu snyggare mormor.

Det ska nog gå bra ...

11.12.2011 21:33
Det positiva med att inte ha ett 8-16-jobb i december är att man hinner ta vara på det få timmarna dagsljus.
Det negativa är att det ändå aldrig blir ljust.

För extremt uttråkade eller extremt intresserade

12.12.2011 17:33
Hur lång är du? 163 cm. Jag skulle inte ha emot några centimeter till men trivs överlag med min litenhet.

Vilken film såg du senast? As good as it gets. Just nu väljer jag filmer och program i enlighet med hur sövande de kan tänkas vara. Ju mer sövande, desto bättre.

Vad har du gjort i dag? Uträttat en hel rad ärenden, spenderat tid med dottern, tupplurat, sett ett avsnitt Dexter medan jag stickade en babysocka (den blev inte riktigt klar). Ah, bakat lussekatter. Kvällen fortsätter med Marthamöte.

Ringa eller skicka sms? Jag är lite telefonblyg och skickar gärna sms. Men föredrar å andra sidan att inte behöva svara på sms, för att det är så lätt att glömma bort.

Favoritplats? Det kan hända att det är i valfri finsk skärgård en tidig morgon, brygga inblandad. Men regnrusk är inte så tokigt heller, bara omständigheterna är de rätta.

Vilken plats föredrar du minst? Buss- och bilfilen på Mannerheimvägen.

Vad gör du om tio år? Jag bor i Finland (inte säker på var) och jobbar bara kanske med samma sak som nu.

Vad skrämde dig som barn? Jag var ofta ängslig för att tappa bort mina föräldrar.

Har du någonsin åkt ambulans? Tills i lördags kunde jag svara nej på den här frågan. Att jag faktiskt åkte ambulans i lördags är så pinsamt att jag helst skulle skippa den här frågan men nu måste jag ju utveckla. Jag misstänkte alltså att en del av fostervattnet gått och eftersom barnets huvud inte är fixerat "tvingade" en ängslig barnmorska på Kvinnoklinikens jour mig att komma in med ambulans i liggande läge. Det kändes fel från första början, eftersom jag nog anade att det inte var fostervatten, men ångra nu dig sen när ambulansen redan står utanför dörren ... Som tur var det bara en fyra kilometers färd, men skjut mig alla skattebetalare. För övrigt kan jag meddela att babyn inte har visat några tecken på att vilja komma ut.

Vad spenderar du helst pengar på? God mat

Berätta om ett ärr på din kropp. Jag har ett litet ärr på foten efter att jag högg mig själv i den med en potatisgrep.

Har du fått fortkörningsböter? Ja. Men så åkte vi till Nykarleby på 4,5 timmar också.

Sanningen

12.12.2011 17:48
Med jämna mellanrum publicerar bloggare bilder på en tropisk strand och meddelar att snart ska lämna mörkret och regnet för x antal veckor.

Själv lägger jag själv då och då upp någon trevlig tillbakablick i bildform från någon av våra sköna resor.

Det människor då glömmer bort är att det ju faktiskt inte bara är roligt att resa. I ärlighetens namn borde man ju publicera också de där bilderna när man väntar på försenat flyg, trängs i omänskligt små säten i evighetslånga nattflyg, får biverkningar av malariamedicin, ligger på toagolvet med turistrippe, bråkar om dagsprogrammet, stannar taxin för att någon ska spy, inser att rummet inte har luftkonditionering, blir bestulen och misstänker malaria.

På det kan man ännu lägga det dåliga ekosamvetet.

Ja någon tropisk resa blir det då allt inte för oss i januari.
Christa
På ett sjukhus i Nairobi. (Obs, bilden är arrangerad.)

Small talk

14.12.2011 20:32
Nu för tiden kan en konversation gå till på det här sättet:

- Jaha, och vilken vecka är du i då? (bekant)

- 40. (jag)


En julfest

15.12.2011 8:40
Ett rum, 13 barn och ungefär dubbelt så många föräldrar. En liten sak för mänskligheten men en stor sak för oss.
Det kan också hända att det är sista gången J är överlycklig över sin julfestklädsel, trots att den är sydd av mig. Och trots att dresskoden för småflickor på dagisjulfester tydligen inte alls var hemsydd blå trikå utan något betydligt festligare.
Linus
Linus
Linus

Hej vinter!

15.12.2011 18:20
Väderprognosen en månad framöver, via Google Translate. Förlåt.

Månatlig prognos

Europeiska centrumet (ECMWF), 8 december, publiceras månadsvis prognos, är vädret förväntas för fyra veckor 12.12.2011-7.1.2012 följande:

Under den första veckan av prognosen till södra och centrala delarna av landet 3 .. 6 grader mildare väder än vanligt .   Julveckan är vid årsskiftet väderprognosen vara i hela landet 3 .. 6 grader ganska mildare, och den första januari fortfarande en .. 3 grader mildare än genomsnittet. De två första veckorna, är medeltemperaturen förväntas bli 80-90 procent chans högre än   genomsnitt, de två sista veckan, är sannolikheten 60-80 procent.
Om degrowth

16.12.2011 14:42
Nationalekonomen Greta von Wendt säger i Martha nr. 6 så här om degrowth eller nerväxt, som är ett halvtaskigt försök till term på svenska:

Med nerväxt avses en socialt hållbar och rimlig minskning av samhällets konsumtion. Ideologin bakom föddes ur insikten att den globala ekonomiska tillväxten inte har förbättrat de allra fattigaste människornas ställning. Tvärtom gynnar tillväxten dem som redan är rika.
...
Nerväxtideologin försöker erbjuda en lösning på dilemmat. Som botemedel föreslår man bland annat en minskning av arbetstiden, tak på lönerna samt ökad sysselsättnbning i branscher med social kontakt, såsom hälsovård.

Jag försöker minska på min egen konsumtion, men lyckas förstås inte alls så bra många gånger. Men den största skillnaden på mig själv nu och för fem år sedan är att jag oftast börjat fråga mig själv innan jag köper något:

- Behöver jag verkligen det här?
- Kan jag få tag på det på annat sätt än att köpa nytt?

Mitt bästa shoppingtips

17.12.2011 18:45
Gå till valfri klädbutik, gå bland reahyllorna och plocka på dig dina favoritplagg. Föreställ dig att du bär kläderna, vid vilka tillfällen och hur du kombinerar dem med dina andra plagg.
I vanliga fall fortsätter proceduren med ett svettigt besök i provrummet och lite kassaköande. Men i stället väljer du att föra tillbaka alla plagg och lämna butiken med huvudet högt.
Så här får du både inspiration för kommande outfitar (du har ju redan nästan exakt likadana plagg i garderoben) och får en shoppingkick utan att det kostar dig en cent.
Fungerar varje gång!
Linus
Julshopping i stan

Gossar små

17.12.2011 20:20
Årets julkonsert blev Cantores Minores. Jag är imponerad av pojkarna, hur i all världen motiverar man så unga pojkar att sjunga så svåra klassiska verk? Iklädda svart körkåpa med krage?

Om vi får en pojke blir det kanske klassisk körsång i stället för ishockey som hobby. Eller både ock. Linus påstår åtminstone att han sjöng första sopran i högstadiets kör ännu som niondeklassist.

Fem år

18.12.2011 9:31
Jag publicerar ganska sällan bilder på folk och fä jag har förmånen att träffa, men kommer ens kanske äldsta vän till Helsingfors ska det såklart föräras med en bild.

Sara och jag blev bästisar i dagis, då vi var omkring fem år gamla. Även om vi träffas sällan numera är det en stor glädje att få ha en vän som hon.

(Fotograf: Juni Mickelsson)
Juni

Geniet

18.12.2011 18:38
Ingen är väl särskilt intresserad av andra barns förträfflighet, men nu kan jag inte hålla mig. Det här är för alla nära släktingar och övriga fans:
Ska man kunna skriva sitt namn när man är två?
Flickan, mamman och pappan.

Ny frilla

19.12.2011 9:46
Man kan ju vilja piffa upp sig lite så här inför julen, det förstår ju vem som helst.
Och det som är så bra med den här frisyren är att den går att variera!
Linus
Kapat.
Linus
Så här kan man framhäva det bearbetade hårpartiet.
Linus
Med den här kamningen kan man återgå till en neutralare frisyr.

Krönikan

20.12.2011 10:01
I hopp om att jag har annat att syssla med kring nyår ger jag er min årskrönika redan nu.
Bilderna är slumpmässigt valda, i hopp om att det ska bli ärligare och intressantare.
Linus
I januari var vi i Kenya och min dröm sedan länge tillbaka (att besöka Afrika) gick blev sann.
Linus
I februari använde J tydligen ännu tutt! Men februari var en milstolpe på det sättet att hon slutade använda blöjor helt och hållet.
Linus
I mars firade vi hennes tvåårsdag, hurra!
Linus
Påsk hos Mickelssons i april. Jag vill minnas att jag avslutade rätt lång sötsaksfasta just den här dagen.
Linus
I maj var det promenad med Challe. När den här bilden togs var jag nog inte med.
Linus
Juni månad och vattentornet i Nykarleby.
Linus
I början av juli åkte jag och Linus till Riga. Några fina dagar hade vi där.
Linus
I augusti hängde vi på stugan en hel del.
Linus
I augusti hängde J bland annat med sin farfar.
Linus
September inleddes i Andersböle.
Linus
Brunch hos Malin och Craig i oktober.
Linus
Här vill jag minnas att vi hade barnvakt och gick ut och äta. November var månaden.
Linus
December och momor fyllde 90. Kalasbild.

Julefrid

22.12.2011 11:14
Vi kan ju inte vara helt säkra på att det blir traditionellt julfirande på julafton, så vi har tjuvstartat. Med kära systrar som vi i vilket fall som helst inte skulle få dela julafton med. Och julmat - sådan som vi Sandviks flickor vill ha den.

Behöver jag säga att läppomadat var en succé?
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus
Linus

God jul!

23.12.2011 20:39
Om det händelsevis är tyst här några dagar framöver beror det på att jag håller bloggpaus över julhelgen. Vilket inte nödvändigtvis utesluter att vi spenderar julhelgen på BB. Men vi får se!

God jul till er i varje fall!!

Nyårsbebis?

29.12.2011 8:46
Vår lilla vän i magen har ingen brådska ut. Kanske blir det en nyårsbebis? Spännande är det i varje fall att vänta!

Julen har varit skön, på julafton hade jag en orsak att slänga upp fötterna på soffbordet och bara njuta av allt trevligt. Sedan dess har vi hunnit med allt möjligt - träffat kära vänner, ätit mera julmat, tittat lite lätt på reorna, tagit promenader och försökt hålla oss aktiva (mest jag alltså). Nu skulle jag jättegärna besöka simhallen men tror att det får vänta på grund av infektionsrisken.

Inte många dagar kvar nu!

Via studion

29.12.2011 8:51
Vi springer inte på många släktkalas kring julen, så redan på juldagen passade vi på att besöka studion. Linus fick pröva sin julklappsutrustning (införskaffad av honom själv) och Juni poserade glatt i sin julklappsklänning.

- Nu blir det fotografering! säger hon glatt och vill så klart också fota.
Linus
Linus


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy