Hemma

7.6.2012 11:02
Nu kan vi säga att vi far hem när vi far till Esbo. Vi har trivts bra! Juni springa ut själv och leka en stund på den skyddade gården medan hon väntar på att vi andra får kläderna på oss. Vi njuter av lugnet i en bilfri miljö och lite fler och mer ändamålsenliga kvadratmetrar. Att flytta med två små barn är väl inget jag direkt kan rekommendera, men samtidigt är det roligt att ha ett givande projekt - att reda upp och inreda.
Det värsta med småbarnstillvaron är ju förresten inte det man gör utan det man inte gör. Jag har inget emot att hänga med kidsen men att nästan aldrig kunna syssla med mina egna projekt gör mig ibland (ofta) sprickfärdig av frustration.
Här ser ni J i lekparken utanför vårt hus!

Föda barn

8.6.2012 22:13
Om jag inte var så ängslig för allt som kan gå fel under en förlossning hade jag gärna fött någon annan stans än på landets ledande sjukhus. För det må vara ledande i medicinsk mening men när det kommer till hemtrevlighet så finns det utrymme för förbättring.
- Ja men det är ju en förlossning, inte ska det vara mysigt, bara ungen kommer ut och alla inblandade överlever, säger ni kanske då och så har jag också sagt många gånger.
Men det sägs ju att vanligt boskap i detta land blir behandlade bättre vid sina förlossningar än födande kvinnor och även om det är ett provocerande kan jag hålla med lite grann. Lite vänligare belysning istället för lysrör, en trygg hand att hålla i (Linus var ju såklart med men han var ju lika änglig som jag) och lite mindre blå plasthandskar. Någon som sitter vid min sida och inte springer ut och in i korridorerna och väntar på att jag ska tacka ja till epiduralen så hon slipper mig som bekymmer.
Efter att jag fött Abbe låg vi ensamma i förlossningssalen i två timmar och väntade utsvultna på lite mat, alla barnmorskor behövdes tydligen på annat håll. Trots att Linus erbjöd sig hämta något från köket själv, fick vi upprepade gånger höra att "barnmorskan alldeles strax kommer" och "den som fött ett friskt barn får vänta".
I och för sig kunde jag lika gärna hylla den finska sjukvården som låtit mig föda under perfekt kontrollerad medicinsk bevakning, beprövad smärtlindring och under kliniska förhållanden. Och mina förlossningsupplevelser (särskilt den första) har varit alldeles underbara ändå. Men nån stans hade jag önskat mig lite mera medmänsklighet, lite närhet och tröstande ord. En doula är tydligen vad jag hade behövt!
Linda födde förresten sin lilla Amos hemma i vatten, omringad av levande ljus. Tänk om man hade vågat!
Linus
En helt ny Abbe.

Lugn och ro

9.6.2012 16:18
Två fjärdedelar av den här familjen stack till skären över helgen och milda makaroner vad skönt det kan vara med lite helt vanlig jävla lugn och ro.
Och då har jag ändå ett gnälligt febrigt spädbarn i min omvårdnad. Jag älskar min familj över allt men är i stort behov av lite ensamtid då och då.

Bilder från ett hem

10.6.2012 13:12

Har pendeln svängt?

10.6.2012 13:14
När vi köpte vår lägenhet lade jag inte ens märke till att fönsterkarmarna i trä är mörkt betsade. Det var visst en grej man sysslade med på tidigt 80-tal. Först tänkte jag att vi inte rör dem. Sedan tänkte jag att vi absolut målar dem vita. Nu just vet jag inte. Kontrasten till det vitmålade är ganska skön och det enfägat vita kan ju också bli trist. Men så är det ju neutralt och härligt, ljust och fräscht med vitt.
Så vad säger ni, måla eller inte måla? Kom igen, ge era synpunkter, jag behöver dem!

Recensionen

11.6.2012 21:40
BRIO GO
+ smidigt med bilskydd, sittkärra för större barn och liggvagn i ett
+ smidig, otroligt lätt att manövrera
+ härligt gung, bättre än hos någon av de andra liknande vagnarna
+ snygg
+ bärhandtag för liggdelen
+ handtaget som går att ställa in i många läge
+ otroligt rymlig och lättillgänglig varukorg
- adaptorer, alltså små extradelar för att få bilskyddet och liggvagnen att passa
- om man smäller in i dörrar eller liknande går hjulen ganska lätt i låsläge rakt framåt, alltså snurrar inte
- priset
- med ståbrädan på är det lite obekvämt för den vuxna att gå långa sträckor, fötterna slår i lite grann
- vinterföret? Jag vet inte riktigt. Det gick ju inte att ta sig fram med NÅGON vagn förra vintern. helt bra gick det nog att ta sig fram när det var plogat.

Utvecklingen

11.6.2012 23:35
Han är uppe på alla fyra! (armbågarna och knäna, alltså)
Skriker som en stucken gris samtidigt gör han också, i själva förskräckelsen.

Ut med romantiken

14.6.2012 8:45
Problem 1: Mitt ambivalenta förhållande till blått, rosa och bondromantik.
Problem 2: Vad vi ska skaffa för möbler till vår inglasade balkong som ska grundrenoveras inom kort.
Lösning: Ut med romantiken.
Christa
Klockan fick Linus av en kund för ett antal år sedan.
Christa
Ett alldeles ljuvligt påslakan från sent 70-tal?
Christa
Bra sällskap
Christa
Vi släpade ut farmors gamla kökssoffa. Det bästa man kan göra på en halvskuggig balkong är ju nämligen att ligga och vila mellan svala lakan och mängder av mjuka kuddar.
Christa
Brickan är en bröllopspresent. Mormorsrutorna är en av Abbes första välkomstpresenter.
Christa
Pallen har min pappa snickrat i skolan.
Christa
Mina första egna sommarblomsterinstallation - jag är nöjd!

Radiodoktorn

14.6.2012 11:05
Vi åker ut till skären och jag har laddat hela mp3-spelaren full med poddar.
Glöm sommarpratare och Schulmangänget, när det finns 74 avsnitt Radiodoktorn på Arenan! Hör bara på deras egen teaser för gårdagens program:

Saker och ting

18.6.2012 16:58
Vilka tre vardagliga eller stora saker skulle du verkligen vilja göra innan det är för sent?
Här kommer mina:
1. Klippa håret kort
2. Sjunga eller spela i ett band
3. Få fler riktigt riktigt goda vänner

Grabben och gröbbon

25.6.2012 16:59
Varje gång någon säger att mina barn liknar mig spricker jag nästan av stolthet. Själv tycker jag att Gröbbon liknar sin pappa men att lillgrabben faktiskt är en rätt snärttig kopia av mig.
Grabben
Gröbbon

Stugliv

25.6.2012 23:52
Jag slutar inte förundras av att vi finländare (inklusive mig själv) är så fascinerade av stugliv. Skita på utedass, borsta tänderna utomhus, diska med regnvatten och byta trosor varannan dag. Är det närheten till naturen vi finner så underbar eller handlar det också om något annat? Vad är det som gör att så många av oss njuter av degraderingen av alla bekvämligheter (för en tid, måste väl tilläggas)? Romantiserar vi det som varit, kommer vi närmare oss själva, närmare varandra eller är det helt enkelt bara trevligt att leka lekstuga ett tag?
Signatur "Drömmeromskärgård"

Man kan ju undra

26.6.2012 14:13
Lagom till att det äldre barnet äntligen förmår dra sig till 9.30 i sängen om morgnarna (om hon behöver det) har vi ett spädbarn som envist vaknar mellan 6 och 7 varje morgon.
Dålig timing, kan man ju tycka.

Gud och gud

27.6.2012 6:41
Rätt ofta i skriven text hänvisar folk till Gud med litet g, lite som en försäkran om att de då sannerligen inte är troende. Exempel här.
Men Gud skrivet med stort G är ju ett idéhistoriskt begrepp, oberoende om man är härligt frälst eller benhård ateist. Gud är ju också att betrakta som ett egennamn i den monoteistiska religionen, vilken ju är den som populärkulturen också oftast flirtar med.
Handlar det i stället om polyteism, religion med många gudar som inte är allsmäktiga eller eviga kan man förstås skriva gud med litet g.
Är ni med? Har ni invändningar?

Don´t get out much

28.6.2012 21:46
Ute en sväng i går. Skönt att andas lite annan luft. Lite krafter för en krävande vardag med två små samlade igen.

Sex månader i dag!

30.6.2012 21:04
Grattis lillgrabben!
Du har lärt dig att åla dig framåt, tar dig över höga trösklar och upp på madrasser. Du står men sitter ogärna - vem vill sitta när man kan vara i rörelse? Du äter allt möjligt och klarar också av att svälja bitar av olika slag. Du sover 9-10 timmars nätter och ofta flera gånger om dagen.
Du vill aldrig vara stilla! En härlig kille är du vår älskade lilla vän!


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy