Uppdatering

2.5.2013 19:44
Han har lärt sig säga "katt" (går att använda för alla djur) och "gott" (när han äter).
Det viktigaste för det lilla livet tycks alltså vara djur och mat. Och mycket annat hinner man väl inte med när all annan tid tycks gå åt att härma fordonläten med outtröttlig energi.

En sista fredag

3.5.2013 22:48
Det var med lite sorg i hjärtat som vi satt oss ner framför det allra sista avsnittet av Buusfredag. Någonsin.
- Är det faktiskt sista gången Buusfredag kommer, mamma?
- Ja, det är det nog.
Förgängligheten, förgängligheten.
(Bilden lånad från yle.fi)
YLE / Ann-Catrin Granroth

Våren

4.5.2013 16:10
Att gnälla på årstider och väder hör ju inte till det mest produktiva man kan hålla på med, men jag kan inte låta bli att uttrycka min tveksamhet inför tidig vår.
Det är inte så att jag drabbas av någon regelrätt vårdepression när ljuset återvänder, men för mig ligger det ändå något ångestfyllt över ljuset och förväntningarna. Samma sak gäller när sommaren precis håller på att övergå i höst. Kanske det har något med övergången och tveksamheten att göra. Det är liksom lättare sedan när hela världen brister ut i grönska (eller när hösten träder in på allvar).

Bloglovin

6.5.2013 12:59

Mensfärg

6.5.2013 13:31
Hon ritar och färglägger och målar dagarna i ända. Slut på diffusa rökmoln, nu ska det vara noggrannt och exakt. Och allt ska målas i rätt färg. Människorna ska ha människofärg, eller "mensfärg" som hon förkortar det till.

George R.R. Martin

7.5.2013 15:08
Och dagen då jag blev en Västeros-nörd.
(Och under ser ni skymten av det bokprojekt jag som bäst är involverad i.)

Bli den du är

8.5.2013 8:49
Søltoft säger att Kierkegaard sällan är brännande politiskt eller kyrkligt aktuella, men att hans tankar om individen är tidlösa.
– Han säger att vi människor nästan alltid vill vara något annat än oss själva – som vår granne eller den på teve. Men uppgiften är att vara sig själv. I dessa tider av självutveckling och life coatching tror vi att vi kan upptäcka ett nytt själv.
– Men det är omöjligt att uppfinna ett nytt jag. Vi måste bli de vi är.
Läs gärna hela min artikel om Kierkegaard i KP i dag (den kommer undantagsvis på onsdag)!
Christa
Danska Pia Søltoft är Kierkegaard-expert.

En torsdag

9.5.2013 20:34
Det må kallas fulbloggande men här kör vi. Vad jag gjorde en torsdag i maj.
- steg upp före sju.
- myste i soffan med sonen, tidningen och täcket
- fortsatte ta det lugnt i sängen när resten av familjen stigit upp
- åt surskorpor till morgonmål i väntan på syjuntan och brunchen
- städade lite
- tog emot syjuntan
- åt brunch
- diskuterade om Jessica borde nischa sig som den masserande prästen
- stickade lite, lyssnade på Kent, diskuterade lite till
- väckte sonen från dagsvilan som varat i tre timmar
- dödade tid, vilade på soffan, läste lite, slösurfade lite
- fixade mat
- fick besök i form av svågern
- cyklade till gymmet för att märka att det höll på att stänga
- tog en promenad i Frisans i stället bland tusentals vårblommor och lika många småhus (ljuset! värmen!)
- duschade medan barnen badade
- plockade bort i köket
- hjälpte min lillasyster med en grej via nätet
- satt i sovrummet och gladdes över en skön dag

Den ofrivilliga

13.5.2013 13:09
Jag spenderade (lite motvilligt) helgen i skärgården. Vill egentligen inte åka ut innan sommaren kommit igång på riktigt, men nu var det i alla fall mycket avkopplande och trevligt. Jag grävde och krattade och räfsade och påtade och sådde och skåttade och skit under naglarna är nu bara mitt förnamn.
Mest av allt hade jag skärmpaus. Och sådär som det brukar bli när man tar paus från något man sysslar mycket med, märkte jag att det finns så mycket trevligare saker man som omväxling kan hålla på med.
Och blev smått överraskad när jag återvände till virtuella världen och märkte vilken ymnighet av blogginlägg ni producerat. Hur många bloggar jag läser och hur mycket av min tid det tar.
Linus (mickelsson.net)

Familjevåld

14.5.2013 9:30
Om ni ser mig på stan och undrar varför jag har ett djupt hack vid näsroten är det för att 1-åringen med full kraft dängt till mig med en osthyvel. I all välmening, ska väl tilläggas.

Singapore

14.5.2013 13:19
Linus har förresten publicerat tre miljarder foton från de tre första dagarna på vår långa resa i vintras. Det säger något om mängden foton från de övriga 42 dagarna.
Linus

Tre böcker

15.5.2013 14:48
Jag skulle bli riktigt på riktigt bli väldigt glad om ni, i ett eget bloginlägg eller i kommentarsfältet, kunde skriva om tre böcker som varit viktiga för er säg de senaste två åren. Det roliga med att blogga är ju inte bara att pilla i sin egen navel, utan att stå i nån slags dialog med andra bloggare och läsare. Så shoot!
Jag utmanar alla, och för gärna vidare utmaningen!
Mina val är följande.
Lars Huldén - To o ja, vi boåda (Du och jag, vi båda). För att dikterna tröstar mig samtidigt som jag får gotta mig i vemod. Och för att det verkar som att det finns saker här i världen som man endast och enbart kan uttrycka på bred Munsaladialekt.
Soili Kajaste och Juha Markkula - Apua univaikeuksiin. För att jag läst åtskilliga självhjälpsböcker om sömnsvårigheter under de senaste åren och för att den här var den sista. Den hjälpte mig att inte så mycket göra rätt som att förstå.
Alice Sebold - Flickan från ovan. Som en symbol för att jag nästan inte läst skönlitteratur alls. För att jag inte har lust, inte orkar, inte hinner. Jag läser bloggar och dagstidningar, en del facklitteratur och Cosmo i tvättstugan. Men den här boken sträckläste jag under en weekend i Riga.

Lite svart, lite vitt, lite färg

18.5.2013 19:05
Så här ser det ut hos oss för tillfället!
Några utskurna sidor ur en gammal bok tjänar som konst i väntan på den perfekta väggbonaden.
Här pärmen till samma bok.
Ett nytt överdrag till pinnsoffan.
En gammal pläd som vandrar runt i familjen.
Farmors gamla kära väckarklocka..

Malmö i mitt hjärta

18.5.2013 22:22
Årets bästa tevekväll är här. Ding dong!

PED (post-eurovision-depression)

19.5.2013 11:07
Vad jag tycker:
- att vinnarlåten blir intressant efter tio sekunder och tråkig efter lika många
- att Ungern och Nederländerna ändå placerade sig tio-i-topp visar att tävlingen väl mår okej ändå.
- att det är rätt knasigt att tävla i smak.

Mitt rum

20.5.2013 8:14
Rätt ofta tycker jag att det bästa med vår lägenhet (där vi förresten bott i snart ett år) är mitt rum. Om nätterna spenderar i och för sig två eller tre fjärdedelar av familjen sin tid här, men om dagarna är det mitt revir.
Farmors byrå och min symaskin som firar tio år i maj!

En torsdag i maj

20.5.2013 19:20
På väg till en dagisfest.
Hon var Törnrosa.
Linus
Linus

Dömda till frihet

20.5.2013 20:53
Jag tänker ibland på på hur mycket tid jag själv och många i min omgivning sätter på att övertyga oss själv och andra att vi gjort rätt val i livet. Det handlar om allt från val av semesterresa till bostadsort, yrkesval, tapetfärg och ålderskillnad på barnen (som att det gick att välja!). Det är sist och slutligen rätt sällan man hör någon säga "Det var nog helt klart fel beslut" eller "Jag önskar verkligen att det hade blivit annorlunda". Delvis beror det väl på att insikten att det hade funnit ett annat alternativ som varit bättre för en eller att livet inte blev som man önskat ofta är för smärtsam att bära. Men delvis förstås också på att vi människor är mästare på att ta våra omständigheter och göra dem så vackra de bara tillåts bli, forma oss att i bästa fall älska men för det mesta åtminstone uthärda de förhållanden som råder.
Som småbarnsförälder blir det här ibland extra påtagligt då man ju också hela tiden väljer hur ens barns liv formas. Så som ens de val ens egna föräldrar gjort format vår egen barndom och gjort oss till dem vi är.
Kierkegaard skulle ha sagt att vi är dömda till frihet och att inte välja också är att välja.
Som förälder har jag gjort tusentals icke-val (som lika mycket kommer att definiera deras framtid) för mina barn. Ett av de större medvetna valen jag gjort för mina barn var att välja en helt finskspråkig dagismiljö. Om det var ett bra val eller inte får framtiden utvisa.
Och vad jag egentligen ville säga här var att det värmer mitt modershjärta att märka att min fyraåring som för nio månader sedan var totalt enspråkig nu kan kommunicera med nästan hela sin näromvärld och inte bara några procent av den.
På tal om övertyga oss själva om förträffligheten i de val vi gjort.

Hittat i arkivet

23.5.2013 9:40

Åka bil

25.5.2013 10:12
Jag förstår inte hur folk bär sig åt när de efter en lång (fem timmar eller mera) bilresa bara borstar smörgåssmulorna från jeansen och känner sig som rätt normala människor.
Vi har aldrig åkt långa bilsträckor (läs: till Nykarleby) med barn under tre (barn över tre är faktiskt en helt annan femma) och kommit fram med förståndet i behåll.
Linus
Det var ju fint åtminstone.
Linus
Testade att pausa vid Ikea. Pausvitsord: 9.

Tar det tillbaka

28.5.2013 12:40
Vi åkte hem. Alla satt snällt fastspända på sina platser. Ingen skrek. Ingen grät. Ingen gnällde. Ingen kastade saker på varandra. Ingen fick itku-potku-raivari. Alla sjöng vacker med i musiken. Alla sov sin dagssömn då de skulle. Allt var frid och fröjd.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy