Skärgårdskurvan

30.7.2014 12:13

På ett sätt är det ju först när man kommer ut till holmen som semestern börjar. Två veckor här känns som ungefär två månader. Ja, faktiskt.

Dag ett och två: Herregud vad skönt. Varför förstod vi inte att det är bara här vi ska vara på semestern?

Dag tre och fyra: Det blir bara skönare. Må denna skärgårdsvistelse aldrig ta slut.

Dag fem och sex: Lugnet har lagt sig. Den första rastlösheten dyker upp. Den övervinns lätt. Bygg en patio (check) och simma lite till. Baka den tredje blåbärspajen. Livet är skönt. Havet är blått.

Dag sju och åtta: Utflykt, nån? Plantera om lite blommor, skörda potatis, åk till havs, följ med algläget. Kolla forecas tiodagarsprognos med två timmars mellanrum. Det är jussaröväder varje dag. Sommaren är evig.

Dag nio och tio: Vi ser en människa i skogsbrynet. Alla sommargäster (inklusive de som är på besök från stan) blir till sig, följer noggrant med rösterna i skogen. Det pågår en livlig debatt: är de blåbärsplockare, har de gått vilse? Är de vänligt inställda? De små känslorna av längtan tillbaka till stan övervinns lätt med en varm sommarkväll på pation, ett kvällsdopp, en ljuv natts sömn.

Dag elva och tolv: Förberedelserna inför den stora terassoljningen inleds. Ska de bli lite mulet någon dag? Antalet blåbärspajer är uppe i fem. Frukostblåbären på yoghurten har minskat successivt. Undrar hur pass ihjältorkade växterna i lägenheten är?

Dag tretton och fjorton: Har ni märkt att det är varmt? Tänk om inte några dagar i stan före jobbet börjar ändå vore en god idé? Terassen är oljad men att få barnen att inte springa på den under 16 timmar visar sig vara ett omöjligt projekt. Vågar man göra upp en brasa, det är torrt i skogen nu.

Dag femton och sexton: Fingrarna är vid det här laget så blåa av blåbär att de får tillbaka sin vanliga färg först i oktober. Myggbetten uppgår i 178. Antal stickor i fötterna och händerna uppgår i 37. Det är tveksamt om rastlösheten längre går att övervinna.

Dag sjutton: Hemfärd. Ett sjutusans stohej. Väl hemma är det skönt i två sekunder. Sen vill man ut till holmen igen.

Inte blev vi bättre människor medan vi var här, men vi fick lite distans till våra liv och kanske till oss själva.

Linus
Skepp ohoj.
Linus
Rönnharun heter denna plats.
Linus
Fin stund 1: mitt livs första nypotatisskörd.
Christa
Fin stund 2: jag byggde en patio. Terass heter det visst också.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy