Dömda till frihet

20.5.2013 20:53
Jag tänker ibland på på hur mycket tid jag själv och många i min omgivning sätter på att övertyga oss själv och andra att vi gjort rätt val i livet. Det handlar om allt från val av semesterresa till bostadsort, yrkesval, tapetfärg och ålderskillnad på barnen (som att det gick att välja!). Det är sist och slutligen rätt sällan man hör någon säga "Det var nog helt klart fel beslut" eller "Jag önskar verkligen att det hade blivit annorlunda". Delvis beror det väl på att insikten att det hade funnit ett annat alternativ som varit bättre för en eller att livet inte blev som man önskat ofta är för smärtsam att bära. Men delvis förstås också på att vi människor är mästare på att ta våra omständigheter och göra dem så vackra de bara tillåts bli, forma oss att i bästa fall älska men för det mesta åtminstone uthärda de förhållanden som råder.
Som småbarnsförälder blir det här ibland extra påtagligt då man ju också hela tiden väljer hur ens barns liv formas. Så som ens de val ens egna föräldrar gjort format vår egen barndom och gjort oss till dem vi är.
Kierkegaard skulle ha sagt att vi är dömda till frihet och att inte välja också är att välja.
Som förälder har jag gjort tusentals icke-val (som lika mycket kommer att definiera deras framtid) för mina barn. Ett av de större medvetna valen jag gjort för mina barn var att välja en helt finskspråkig dagismiljö. Om det var ett bra val eller inte får framtiden utvisa.
Och vad jag egentligen ville säga här var att det värmer mitt modershjärta att märka att min fyraåring som för nio månader sedan var totalt enspråkig nu kan kommunicera med nästan hela sin näromvärld och inte bara några procent av den.
På tal om övertyga oss själva om förträffligheten i de val vi gjort.
Inkki
20.5.2013 22:32
Om att få det andra inhemska språket så tidigt som möjligt, säger jag bara YESS!
Lycka till med alla kompisar Juni!
Christa - 21.5.2013 10:08
Ja, det är nästan så jag kan tycka att 3-4-årsåldern var lite för sent. Men å andra sidan hann hon få en mycket god svenska som alltid kommer att vara hennes förstaspråk.
Elina
20.5.2013 23:00
Fint! Ett av våra dåliga "val" var att våra barn miste möjligheten att delta i språkbadet för att vi flyttade bort från Vasa. Det är tråkigt men vi kan leva med det. Överhuvudtaget tycker jag att jag inte har kunnat göra så många aktiva val i mitt liv, men ändå är jag väldigt nöjd med mitt liv. det beror säkert på det att jag upplever att jag har fått Guds ledning i många situationer.
Christa - 21.5.2013 10:07
Amen!
Erika
20.5.2013 23:39
Jag tror att en av orsakerna till att vi övertygar oss om att vi gjort rätt val är att vi har så svårt att föreställa oss var vi annars hade varit. Varje gång vi väljer eller väljer bort något leder det till erfarenheter som formar oss som människor. Om jag hade valt en annan universitetsutbildning då för ett drygt decennium sedan hade det fört mitt liv i en annan riktning, jag hade gjort andra erfarenheter och inte varit riktigt samma person som jag är i dag. Och hur kan den person jag är i dag egentligen på allvar bedöma om jag haft det bättre som den andra person jag hade kunnat bli? Hade jag velat vara utan det jag lärt mig, de erfarenheter jag gjort?
Christa - 21.5.2013 10:07
Exakt så! Ville gärna få med det men du sa det bättre :)
Jensku
21.5.2013 13:55
vilket jättebra val!! jag fick i 20 års åldern reda på att jag innan skolstarten varit tvåspråkig... under årskurs ett och två ingick ju ingen finska i utbildningen och för att hänga med de nya vännernas samtalsämnen började jag se svenska istället för finska barnprogram, så jag glömde bort finskan.
C
23.5.2013 22:10
Apropå de där valen man inte gjorde: Tomas Sjödins bok "Tusen olevda liv finns inom mej" är helt underbar!
Christa - 25.5.2013 10:11
Måste läsa den! Varför har jag inte gjort det?


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy