Det är jämlikheten som är det konstiga

18.3.2015 16:29

Människans historia är i allt väsentligt en historia om ojämlikhet. Det menar Per Molander, författaren till boken Ojämlikhetens anatomi (Weyler, 2014).

Molander ger sig i kast med att förstå det samhälle som utan en aktiv fördelningspolitik drivs mot ojämlikhet ”lika obönhörligt som en sten faller mot marken när man släpper den; i varje ögonblick glider det omärkligt nedåt, om inga motkrafter sätts in”. Ojämlikheten har följt människan sedan tidernas begynnelse, med ett kort undantag mellan sent 1800-tal till 1970-talet, menar han.

Han drar en parallell till kulspel: om den ene spelaren har tio gånger så många kulor som den andre, kommer sannolikheten att denne segrar också att vara tio gånger så hög. Om spelarna är lika skickliga kommer den som har flest kulor när spelet börjar att vinna bara för att han har flest kulor. Det konstiga är inte ojämlikheten, utan jämlikheten.

Jag skulle verkligen vilja hinna och förmå läsa den här boken ordentligt, likaså skriva något om det svenska sammandraget av Thomas Pikettys Kapitalet, Nalle Wahlroos sommarprat och de miljoner andra tankar om samhälle och fördelningspolitik som rusar genom mitt huvud.Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow

Arkiv

Teknik: Magnic Oy