Det där med finsk populärkultur

25.3.2015 13:12

Som svensktalande österbottning är jag uppvuxen med Sveriges teve. För de flesta i motsvarande situation betyder det i praktiken att man inte överhuvudtaget tittar på de finska kanalerna. Men en mamma som är uppvuxen i Karleby och i praktiken tvåspråkig var jag lite extrem i min hemstad Nykarleby då jag faktiskt visste att det fanns ett program som hette Pikku Kakkonen och då min mamma tittade på program som Punainen Lanka.

Under många år tittade jag inte särskilt mycket på teve (mer på teveserier och filmer), men nu har barnen kommit upp i en ålder och vi som familj in i en livssituation då begreppet fredagsmys blivit något att ta på relativt stort allvar. Eftersom vi inte har några svenska kanaler tittar vi på det som råkar komma då vi (jag och barnen) myser. Och det är så roligt att de nu är så bra på finska att jag aldrig hör klagomål om hur de hellre vill titta på svenska program. I stället ÄLSKAR de Duudsonit (och det måste jag erkänna att jag också gör) och har också utvecklat en förkärlek för Hauskat kotivideot (det älskar jag inte lika mycket). Voice of Finland har vi också tittat på med stor intresse, barnen beundrar särskilt Michael Monroe.

Allt som produceras på de finska tevekanalerna har inte fantastiskt underhållningsvärde men är roligt att lära känna en liten del av mitt hemlands populärkultur så här i vuxen ålder. Och känns lite fint, faktiskt. Så där som att jag får vara med, jag också.

I går gick jag på pressvisningen av Henkesi edestä med Laura Birn i huvudrollen. Jag har för mig att jag sett hennes nuna tidigare men kunde absolut inte koppla ihop hennes ansikte med hennes namn. Hursomhelst är hon det vackraste jag sett på år och dagar och filmen är verkligen sevärd. Henkesi edestä är ett drama som kretsar kring frågor om skuld, hämnd och förlåtelse. Premiär 10 april. Ser ni en finsk film i år tycker jag det kan vara den.

Christa
Hon måste vara Finlands vackraste skådespelare, Laura Birn.
Christa
Filmen förevisades vid biografen Maxim, som tråkigt nog snart läggs ner.
Hanna
25.3.2015 14:37
Kanske du har sett henne i Helmiä ja sikoja med Mikko Leppilampi? Det är annars en finsk film jag rekommenderar åt alla, tragikomisk och finurlig, trots att den handlar om en jobbig dysfunktionell familj med alkoholproblem. Syskonkärleken och de dråpliga karaktärerna väger ändå upp eländet.
Christa - 26.3.2015 9:47
Nej, jag har inte sett den. Men "tragikomisk och finurlig" låter som något jag skulle gilla.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow

Arkiv

Teknik: Magnic Oy