Drar du på dig en klänning?

4.5.2011 21:20

Eftersom mitt inlägg om könsstereotypisk klädsel låg överst några dagar kunde jag inte låta bli att tänka lite mera på saken.


Och nej, det är inte så enkelt som man kanske gärna vill tänka sig. 


När såg du senast en liten kille iklädd blommig klänning, med motiveringen att alla ska få möjlighet till allt?


När såg du ett gossebarn med långt hår, flätor och spännen?


I vuxenvärlden är det okej för kvinnor att klä sig manligt, medan det är tabu för män att klä sig kvinnligt, och likadana koder för vi över på våra barn. 


Jag vill påstå att klädkoderna för män och kvinnor hör till ett av de områden där ordentlig ojämlikhet ännu råder. 


Så varför inte börja med oss själva i stället för med våra barn? Drar du på dig en klänning till coctailpartyt men nekar din dotter volanger?


Varför är det då så att vi vuxna gärna framhäver vårt kön med hjälp av våra kläder?  Kanske för att mode är ett av de få områden där män och kvinnor ännu tillåts vara olika? Det är en provocerande tanke, men den är värd att tänkas. 


Min ursprungliga tanke var att det finns så många vackra färger, varför begränsa min dotters garderob till rosa och lila? Jag tycker fortsättningsvis att hon klär bäst i blått.


Charlotta B
5.5.2011 10:42
Jag har nog inga problem med att man vill klä sina barn fint (sen varierar ju åsikterna om vad som är fint), men det som jag tycker är hemskt sorgligt är att flickors kläder i allmänhet är mindre i storlekarna, tightare och mindre lekvänliga än pojkars.
Barn ska inte behöva sitta fint och vara rädda att smutsa ner sig, de ska inte hindras i leken (tex. är det mycket enklare att krypa iförd byxor än en klänning som snor sig runt benen) och det ska definitivt inte skilja flera cm mellan "pojk- och flickstorlekar" av kläder som är avsedda för barns kroppar!
Sen tycker jag också det är trist att neka pojkar att klä sig i rosa, glitter och glamour om de själva vill det - många barn av båda könen gillar ju "prinsesstilen" i en viss ålder, låt dem ha sitt roliga då.
Bettan
5.5.2011 22:00
Men varför i hela friden sku man vilja uppnå "jämlikhet" i klädsel, vad är det som är så provokativt med pojkkläder v. flickkläder? Vad är problemet?!!
Christa - 6.5.2011 8:03
Min poäng senast var snarast att kritisera de mest radikala förespråkarna av könsneutral klädsel. Men det kanske inte blev så tydligt. Jag tycker att det är intressant att fundera på de här sakerna, det får man ju göra :)
Elina
6.5.2011 10:05
Jag tänkte just samma sak igår när jag läste Amandas bloggtext. Jag tycker att det är lite jobbigt om man använder barn för att visa sin "politiska korrekhet". Däremot kan man ju själv klä på sig manliga kläder, om man vill.
Elina
6.5.2011 10:10
Jag har gjort med festkläder så att barn får bestämma lite själv hurdana kläder de vill ha (12år,10år,6år). Så den äldste sonen hade sin kostym på en dobfest medan den 6-åringen hade sin käraste huvajacka och jeans. Förstås vore det härligt att vara en fin familj med fina barn men jag har tänkt att det är viktigare att barnen trivs med sina kläder även på fester.


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy