Helt sjukt frisk

11.4.2015 8:24

Den tre dagar långa kursen jag gick leddes av Timo Kirves, smått legendarisk fotograf och bildredigerare, 75 år.

Om sitt hälsotillstånd sa han så här: – Jag har övervunnit cancer och stroke, så nu är jag helt sjukt frisk.

Bra inställning.

På kurs

9.4.2015 21:20

Onsdag till fredag den här veckan hittar ni mig inte alls vid Sandvikskajens på KP:s redaktion som vanligt utan i Arabias konstkvarer, närmare bestämt i Stadin ammattiopistos datarum. Av någon outgrundlig anledning blev jag antagen som stipendiat till en tre dagar lång kurs i digital bildbehandling (fokus på bilder som ska tryckas) av Patricia Seppälän säätiö.

På kursen finns bara yrkesmänniskor med fotografi som huvudsaklig syssla. Och så jag då, som tycker att det är kul att meka på i photoshop lite grann.

Det jag lärt mig kunde sammanfattas ungefär med att det är väldigt lite jag kan.

En trädgård och en samling böcker

6.4.2015 20:36

I dag har jag varit utomhus i över två timmar på eftermiddagen, det kan hända att jag inte har varit ute så länge i ett streck sedan september. Det var mulet och nu känner jag hur huden stramar åt, så där som den kan kännas efter en lång dag i solen på sommaren. Ett underligt land vi bor i.

En butik var öppen i dag, annandag påsk, och det var just den butik jag ville besöka. Att man hittar nya intressen är väl inget konstigt i sig, men få saker har jag tidigare varit så genuint ointresserad av som trädgårdsarbete. Visdomsord i stil med "Den som har en trädgård och en samling böcker saknar intet" har inte direkt öppnat sig för mig om vi säger så.

Nu har jag ju inte riktigt en trädgård, utan en balkong med sina begränsningar och en vild sommaräng som är onåbar största delen av året. Ändå sår jag mina frön, vattnar och vårdar. Kräver inget, men gläds desto mer.

Christa
Timjan och lavendel fick följa med hem till balkongen.
Christa
Syrénkvistar.
Christa
Små påsar med förhoppningar.

Tacksam

5.4.2015 16:55

Jag har en person i mitt liv som har den löjligt besvärliga titeln styvsvärmor. Även om den är korrekt tror jag att det här är första och sista gången jag använder den. Så låt mig i stället kalla henne bara Ilona.

Att barnen inte fått ha sin biologiska farmor kvar är förstås bara tråkigt och sorgligt, men det betyder inte att vi inte är glada över att ha Ilona i våra liv. Tack vare henne (och svärfar förstås) får vi samlas till festmiddag efter festmiddagar, hela stora familjen Mickelsson på femton personer. Tack Ilona, du är en av de mest osjälviska och omtänksamma personerna jag vet.

Den här påsken har vi också i vårt eget lilla hem två gånger fått förebereda och duka upp fester kring bordet för omkring tio personer. Förra natten fick jag också bädda två extra små sängar för två söta kusiner.

Vi är inte de perfektaste, de lyckligaste, de vackraste eller de mest intressanta. Men vi har varandra - och det är inte lite det.

Christa
Duk: Fida. Vas: farmor Anna. I vasen: syrén. Glas: svärfars avlagda. Servetter: Marimekko.

Livet är lite roligare

3.4.2015 19:20

Livet är lite roligare med en kompis på besök. Den allra första kompisen dessutom, som vi träffar så sällan numera. När de var två år bodde de några hundra meter från varandra och var tillsammans tre dagar om veckan då jag var på jobb. Jag är så glad att den här vänskapen har fått leva vidare.

Christa
Christa

Det är påsk

2.4.2015 16:47

Vi har laddat upp med mat, skaffat lånekatt och släktingar är snart på antågande. Allt för att påsken ska bli så gemytlig som möjligt.

Glad påsk!

Ska vi talas vid måste jag vara ärlig

1.4.2015 17:35

Det här är en text om Ann Heberlein, debattören, författaren, etikforskaren. Om man vill bekanta sig med henne kan man till exempel lyssna på Sveriges radio och filosofiska och teologiska rummet, där hon ofta medverkar och alltid framstår lika kvick.

Som många andra fastnade jag för henne tack vare den brutalt ärliga självbiografiska boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Även om hennes övriga produktion har en annorlunda prägel, känner man alltid igen Ann i texterna.

Krönikor skriver hon bland annat för Dagens nyheter, till exempel här.

Den här påsken läser jag hennes nya bok Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig. Recension utlovas i KP och här på bloggen också om det vill sig väl. "Ska vi ta vår relation vidare, eller ska vi bryta här?" är en av de frågor hon ställer. Intressant, eller hur?

Christa
Jag hade lyckats boka en egen intervju med Heberlein på bokmässan i Göteborg. Hon dök inte upp, men jag gillar henne ändå.

Hurra! Han har namnsdag!

31.3.2015 15:38

När jag var gravid för tre år och hade ganska jobbigt med allt möjligt hade jag en målbild. Jag tänkte på hur det skulle vara att ha en liten lintott, en liten pojke som springandes hoppar upp i min famn. Det är ibland svårt att förstå att jag nu har precis just en sådan, fast en mycket härligare än jag vågade längta efter.

Alla älskar den här grabben. Han är så godhjärtad, så glad. Så verbal och så underbar. Han är så finurlig och har så roliga miner. Han gillar att spexa. Han är så generös och vill alltid dela med sig av allt han har till dem han älskar.

Han älskar sommar och hatar vinter. Han har, med några få undantag, haft shorts på sig varje dag sedan maj förra året, också i dagis.

Han har lindat dagispersonalen kring lillfingret. När han tittar på en med sina stora ögon går det inte att säga nej. Ett exempel: I stället för att bråka om hur han inte tycker om saftsoppa tittade han föreståndaren djupt in i ögonen och sa: ”Mä en rakasta marjakeittoo”.

Jag misstänker att han kanske är i trotsåldern. Det tar sig i uttryck så att han ibland vill ta mer tandkräm hela tre gånger. Barn är olika svåra och han är ett lätt barn.

Han älskar att sova på dagen, sover helst tre timmar om han får och är sedan uppe och festar hela natten.

Han har mycket spring i benen men kan också sitta stilla och koncentrera sig i långa stunder.

Han har klämt sig och tappat en långfingersnagel, tappat en stol och fått en spricka i foten, fallit från en klätterställning och slagit sönder framtänderna.

Han har födelsedag dagen före nyårsafton då omgivningens kalaslust inte maxar. Därför ska vi fira honom extra mycket i dag, på hans allra första namnsdag!

Linus
Namnet Amos har alltså kommit in i den finlandssvenska namnkalendern från och med i år. Jag kallar honom nästan aldrig Amos, men rätt ska vara rätt.

Profetia

30.3.2015 22:13

Det här fotografiet togs i slutet av 70-talet. Jag ser det som en profetia över mitt liv.

Bildkommentaren lyder alltså: Inkki fångar flugor och Linus fångar flugor en snösmältningsdag i april. I min mammas familj har det hört till att ha katt. Varannan hette Linus och varannan Gilbert, har det berättats mig.

De växer så ojämnt

30.3.2015 16:17

Vi har haft besök av mina föräldrar i helgen. Pappa byggde ett fönsterbräde (nej, djupa fönster byggdes inte på 80-talet) och jag förevisade bland annat mina ärtskott. Jag konstaterade att de vuxit väldigt ojämnt. En tredjedel har inte ens kommit igång, en tredjedel är i startgroparna och en tredjedel har skjutit i höjden.

Då konstaterade han i sin tur att det ju är så det är för det mesta, för de flesta. Ojämnt.

Christa


Jag är Christa. Drabbades av en massiv hjärnblödning med afasi i september 2017. Här får du ta del av mitt liv. Bor i södra Finland. Du når mig på christamickelsson(at) gmail.com.

 
Follow
Teknik: Magnic Oy